Babyspullen: meteen verkopen of toch in de opslag?

Babyspullen… wat doe je daar nu mee als je kindje ze ontgroeit is. Op dit moment hebben we nog geen beslissing genomen. Die moet er wel snel komen, want onze besluiteloosheid zorgt er nu voor dat de spullen van onze kleine man onze hele leefruimte hebben overgenomen. Overal staat wel iets… Wordt het verkopen of moeten we op zoek naar een opslag bij ons in de buurt?

Zelf ben ik opgegroeid in een ruim huis met volop kasten en slim gecreëerde opslagruimtes. Toen het eerste kleinkind van mijn ouders zich aandiende, doken zo ook de spullen uit mijn verleden weer op. Van mijn eerste bedje tot het reiswiegje, maar ook beddengoed en natuurlijk speelgoed, heel veel speelgoed – alles had mijn moeder braaf bewaard. Opmerkelijk: het witte speelgoed was door de ouderdom compleet vergeeld, waardoor ik het eerst niet herkende.

Ontzettend leuk natuurlijk, maar wij hebben op dit moment de ruimte niet. We wonen namelijk tijdelijk in een kleine tussenwoning. Het huis dat we momenteel bouwen is groot zat, maar zo’n frisse start zonder overvolle zolder is natuurlijk ook leuk. We moeten dus een oplossing gaan bedenken voor het overschot aan babyspullen dat we in het eerste jaar mét kind bij elkaar verzameld hebben. En echt: wij hebben heel bewust spulletjes gekocht (alleen maar zaken die op de lijst stonden) en ook nog eens ontzettend veel geleend. Het geleende gaat meteen terug als we het niet meer hoeven te gebruiken. De andere dingen zetten we nu tussen de verhuisdozen in (als dat ruimtetechnisch lukt) of laten we gewoon in de woonkamer staan.

In de woonkamer laten staan, is leuk als je een kindje hebt dat braaf in de box blijft spelen en verder nergens aan durft te komen. Maar zo’n kereltje hebben wij niet. Die van ons is stiknieuwsgierig en gaat dus juist op zoek naar de dingen waar wij bij zeggen dat het ‘niet mag’. En zo klinkt er dus een gilletje, omdat hij de ingeklapte Stokke Steps Wipstoel op zijn voetje heeft gekregen. Dat is nu zo’n ding, waarvan ik denk: moet ik die niet gewoon tweedehands verkopen? Of er een twee volgt, weten we nog niet. Tja, en als dat wel zo is, kun je natuurlijk gewoon een nieuwe kopen (of ook voor tweedehands kiezen). En daar komt de zuunige Zeeuwse in mij weer naar boven. Het is natuurlijk hartstikke zonde om iets te verkopen dat je mogelijk zelf nog goed kunt gebruiken. En levert-ie ook niet meer op als we ‘m in combinatie kunnen verkopen met de stoel zelf?

Zelfde geldt voor kleertjes. Echt ik ben blij, dat ik geen échte shopper ben, die alles koopt wat los en vast zit. Want wow, wat groeien ze snel uit die kleertjes. Zelfs met het – volgens sommigen – beperkte kledingaanbod dat zoonlief heeft, komt het voor dat ik kleertjes al na twee, drie keer dragen op zij kan leggen: te klein (of vooral: te kort). Anderzijds ben ik blij dat ik de broekjes van vorig jaar zomer heb bewaard. Ons ventje is erg smal, waardoor hij qua taille de broekjes van maat 68 nog goed kan hebben. Op zo’n lekkere zomerse dag – zoals de afgelopen week – is dat natuurlijk heerlijk. Als ik al die broekjes had verkocht, had ik nu weer een hele nieuwe garderobe aan moeten schaffen. Dus ja… ik merk gewoon dat ik niet zo van de verkoop ben. Dan leen ik het liever uit aan een vriend. Maar dat is ook weer lastig als je als één van de laatsten in je vriendengroep kids krijgt.

Nu ook de grotere items als de box, maar ook wat groter babyspeelgoed, amper meer worden gebruikt, zullen we daar dus ook een kant mee op moeten. Het duurt nog even voor ons huis klaar is, dus ik denk dan ik toch maar naar een optie buitens huis moet kijken. Storageboxes – zoals je die op tv altijd ziet – bij programma’s als Storage Wars en Auction Hunters (love it!), zou je die in Nederland ook hebben? Ik vind allereerst Shurgard, zij verhuren onder andere opslagruimte in Amsterdam. Gelukkig blijkt dat ze maar liefst 61 vestigingen in Nederland hebben en dat er ook eentje bij mij in de buurt zit. Dat lijkt me wel wat. Dan kunnen we altijd rustig bepalen wat we doen. Want eerlijk gezegd: nu met een baby, bouw en drukke zaak, zie ik het ook echt niet zitten om volop in de tweedehands verkoop te duiken.

Hoe doen jullie dat? Huren jullie opslagruimte? Of heb je dat alleen gedaan toen je bijvoorbeeld ging verhuizen?

Foto baby in verhuisdoos van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

april 26, 2018 /