Twijfelen over tweede kind

Twijfelen over een tweede kind? Of misschien wel een derde, vierde of volgende… Ik word in ieder geval de laatste tijd steeds vaker geconfronteerd met de vraag of (en zelfs: wanneer) er een tweede komt.

Een tweede? Nu? Persoonlijk moet ik er echt nog niet aan denken. Ik heb de tijd ook nog niet gehad om tot mijn gevoel te komen. Dat heeft niet eens te maken met mijn eerste twee jaar als moeder. Nee, het was nogal een rollercoaster. We name (te vroeg en onverwacht) afscheid van naasten, werden geconfronteerd met kanker bij een naaste, bouwden zelf een huis en ik schreef natuurlijk ook nog eens een boek. Ik wist natuurlijk dat dat laatste heftig was, maar die kans kon ik niet laten liggen.

Geen twijfels

Mijn lief twijfelt daar – net als bij de eerste – helemaal niet over. Die overtuiging waarmee hij ‘ja’ zegt, zou ik ook wel eens willen. Maar aan de andere kant weet ik ook dat de twijfels die ik voor de eerste had me ook heel veel hebben gebracht. Ik durf met zekerheid te stellen dat ik nu een betere moeder ben, dan als ik – in het begin van mijn twijfelfase – gewoon in het diepe was gesprongen. Ik heb nu meer rust.

Tweede kind of niet?

In mijn boek De twijfelmoeder schrijf ik ook over de twijfel over een tweede. Ik vind het fijn om het weer van beide kanten te kijken. Daarom ga ik er voor mij persoonlijk ook dieper in duiken. Juist nu de twijfel mijn leven nog niet beheerst (zoals het dat bij de eerste absoluut deed) heb ik er daarom voor gekozen om een Facebook-groep te starten met gelijkgestemden. Dames die ook twijfelen over een tweede kind of zelfs een derde zijn van harte welkom.

In ieder geval ga ik dit boek eens aandachtig lezen.

Eigen ervaring

Tijdens de researchfase voor dit stuk van mijn boek, viel het mij op dat in deze de keuze ook vaak wordt gebaseerd op de eigen ervaring. Men heeft zelf een broer of zus gemist en wil dat gemis bij het eigen kind voorkomen. Maar aan de andere kant lees je ook dat mensen zelf helemaal geen band hebben met hun broertje of zusje, waardoor ze argumenten als het is ‘gezelliger’ en ‘dan hebben ze altijd iemand om op terug te vallen als de ouders overlijden’ voor hun helemaal geen betekenis hebben. Ik ben benieuwd wat ik nog meer tegen kom nu ik er dieper in ga duiken.

Herken jij de twijfel?

Herken jij de twijfel over de komst van een tweede kind? Wil jij wel, maar je partner niet? Zou je niets liever willen, maar ben je door je eerste zwangerschap, bevalling of eerste ervaring met het moederschap toch angstig. Deze groep is voor ieder die de twijfels herkent. Zelfs als je de knoop al hebt doorgehakt. Ik zou zeggen: juist dan. Want jij kan ons twijfelaars natuurlijk meer vertellen over hoe het echt is met twee kids.

Voel je welkom in de groep Twijfel over tweede kindje

Foto gezin met vader, moeder en zoon via Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 22, 2019 /