Trampolines: voor alle leeftijden!

Trampolines zijn voor alle leeftijden leuk! Ik denk namelijk dat menig volwassene meteen een grote trampoline of springkussen op klimt als dat qua gewicht enigszins haalbaar is. En sterker: als er staat tot zestig kilo (zoals bij een springkussen in buitenspeeltuin Irrland) dan zie je toch heel wat vaders en moeders daar ook het kind in zichzelf weer ontdekken.

Vanaf welke leeftijd op trampoline?

Maar vanaf welke leeftijd mag je kind eigenlijk op een trampoline? Als je bij leveranciers kijkt, dan wordt vier het meeste als adviesleeftijd genoemd. Dan is de motoriek van kinderen niet alleen beter, maar zijn ook hun botten sterker. En een kleuter luistert natuurlijk ook alweer iets beter dan een peuter; ze begrijpen simpelweg beter wat je zegt.

Mag mijn peuter op een trampoline?

Mogen peuters dan helemaal niet op een trampoline? Ik denk dat iedere ouder dat zelf heel goed kan bepalen. Onze kleine man vindt het bijvoorbeeld heerlijk om op bed te springen. Springkussens en trampolines vindt hij dan ook geweldig. Zelf hebben we (nog) geen trampoline, maar bij vrienden mag hij er van ons gewoon op. We letten er wel op dat er op dat moment geen grotere kinderen bij zijn, die allemaal capriolen uithalen.

Zelf een trampoline aanschaffen?

Of we zelf een trampoline aan gaan schaffen? Ik denk dat die kans absoluut aanwezig is. We hebben een ruime tuin, waardoor we bijvoorbeeld echt voor een grote Berg Trampoline kunnen gaan. Enige discussiepunt: ingraven of toch een hoge met veiligheidsnet. Dat laatste vind ik persoonlijk een stuk veiliger, maar dan moet-ie wel op een plek komen waar ik er niet de hele tijd tegenaan kijk. Want mooi is zo’n net natuurlijk niet. Aan de andere kant moet je voor een FlatGround natuurlijk wel een flink gat graven. En we hebben net een mooie grasmat…

Volwassenen op trampoline?

En als we er voor gaan, dan vind ik het om meerdere redenen belangrijk dat-ie groot is. Je hebt namelijkte maken met een maximaal springgewicht. Dat zit bij de kleintjes op 70 kilo (soms nog minder) en bij de grotere rond de honderd, honderdtien. Kies je voor die laatste dan weet je zeker dat er meerdere kinderen tegelijk op kunnen en kun je zelf ook nog een sprong wagen. En dat is weer ontzettend gezond. Ze hebben niet voor niets bij verschillende sportscholen tegenwoordig trampolinefitness.

Foto van meisje dat op trampoline springt van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 19, 2019 /