Goede afspraken maken met je oppas doe je zo

Goede afspraken maken met je oppas is wat mij betreft het allerbelangrijkste als je als nieuwbakken ouders toe bent aan wat extra tijd voor jezelf. Natuurlijk kan papa oppassen als jij met je vriendinnen uiteten wilt, en op zijn voetbalavond blijf jij zonder aarzelen thuis. Maar vergeet elkaar niet.

Natuurlijk heb je als papa en mama een nieuwe rol, maar vergeet niet dat je ook nog steeds geliefden van elkaar bent. Trokken jullie er vroeger vaak op uit voor een romantisch etentje of een bezoekje aan de bioscoop – waarom zou je dat niet meer doen nu je een kindje hebt? Door voor een oppas in te schakelen, creëer je ruimte om dit gewoon eens in de zoveel tijd weer te doen.

Wie past er op jouw baby?

Misschien wonen opa en/of oma dichtbij en willen zij wel een avondje voor hun rekening nemen. Of is er een ander familielid die jullie hierbij wil ontzorgen. In de eerste maanden na de geboorte konden wij een beroep doen op de grootouders, die het zelf maar al te fijn vinden om hun kleinzoon extra te kunnen vertroetelen. Daarnaast schakelen we ook een oppas aan huis in. Bij ons gaat het om dochters van bekenden – wel zo fijn als je de ouders goed kent – maar als je niemand in je omgeving hebt kun je ook gebruik maken van een (online) oppasservice.

Duidelijk communiceren

Ongeacht wie er komt oppassen, duidelijk communiceren is dé sleutel naar succes. Vertel niet dat je om negen uur op een bepaalde plek moet zijn. Maar geef aan wanneer jij de oppas uiterlijk bij jou thuis moet zijn. Zeg ook niet dat de kleine tot half negen slaapt, want dat zorgt alleen maar voor verwarring. Je noemt één tijd waarop je elkaar treft. Dan kun je vertellen wat het schema van jouw kindje vervolgens is. Hou voor die ‘briefing’ ook tijd in jouw planning. Zo zit je niet op hete kolen als je oppas net iets te laat is.

Informeer naar vaste afspraken

Niets zo vervelend als een oppas die steeds niet kan als jij hem of haar nodig hebt. Deze frustratie kun je voorkomen door vooraf te informeren naar vaste afspraken. Zo zijn onze oppasmeisjes bijzonder sportief en moeten ze op bepaalde dagen trainen. Ik weet dat ze die avond dus niet kunnen oppassen. En ook de grootouders hebben zo hun vaste momenten waarop ze niet beschikbaar zijn. Als je hier een beeld van hebt, kun je er ook zelf rekening mee houden. Of jullie nu woensdag of donderdag samen naar de bioscoop of een restaurant gaan; voor het idee achter datenight maakt dat helemaal niet uit.

Misschien is geen antwoord

‘Misschien kan ik wel’ is geen antwoord. Sterker nog: zie het maar gewoon als een afwijzing. Jonge meiden zijn vaak nog erg onzeker en willen hun oppasadresje niet kwijt. Ze willen je niet teleurstellen. Misschien herken je dat ook nog wel uit je puberteit. Ik in ieder geval wel. Reageer er begripvol op en zeg gewoon dat het geen probleem is om voor nu even een andere oppas te zoeken. En voeg daar aan toe dat je haar natuurlijk volgende keer weer belt of appt.

Wat betaal je de oppas?

Wat betaal je de oppas? Dat is heel persoonlijk. Je kunt een afspraak per uur maken, maar ook per avond. Of een verschil tussen avond (als de kinderen al op bed liggen) of overdag (als de kinderen ook vermaakt moeten worden). Wij hebben gekozen voor een vast uurtarief. De prijs is geen geheim hoor, maar ik meld ‘m hier niet. Er is namelijk best wat verschil qua regio. Mijn tip: informeer bij vrienden met kids hoeveel zij hun oppas betalen. Dan weet je meteen wat er in jouw omgeving marktconform is. En opa en oma? Die willen er (in de meeste gevallen) niets voor hebben, maar als je vaak een beroep op ze doet, kun je ze natuurlijk wel mee uiteten nemen met het hele gezin of eens een bloemetje of bonbons meenemen.

Wanneer moet de oppas jouw bellen?

Bespreek ook wanneer de oppas jou moet bellen. Geldt dat echt alleen in uiterste nood of wil je het al horen als een kindje steeds weer wakker wordt. Mag de oppas dan bellen of vind je een appje ook goed. Welk nummer belt hij of zij dan. In geval van nood wil je tenslotte het ook meteen weten. Zorg dan dat die telefoon op geluid staat. Persoonlijk zou ik kiezen voor het nummer van degene die normaal de minste belletjes en appjes krijgt, dan heb je verder ook geen afleiding en hebben jullie alle aandacht voor elkaar.

Kent jouw kind de oppas?

Kent jouw kind de oppas? Ik vind het persoonlijk wel belangrijk dat ons mannetje weet wie er aan zijn bedje staat. Bij opa en oma is dat natuurlijk geen probleem, maar bij de oppasmeisjes wel. Hij heeft ze dus allemaal al eens gezien. Natuurlijk zal het even wennen zijn, maar ik vertrouw er op dat het meteen vertrouwd voelt. Daarom vind ik het fijn om te werken met een vaste oppas.

Foto van babysitter met kindje via Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

september 25, 2019 /