Kunstmatige baarmoeders en designerbaby’s – is de toekomst fantastisch?

Kunstmatige baarmoeders, designerbaby’s en een biologische klok waar je je geen zorgen meer over hoeft te maken. Het lijkt allemaal ver weg en misschien zelfs onmogelijk, maar wetenschappers laten zien waarom het niet ondenkbaar is. In het nieuwe programma De toekomst is fantastisch springen we in de tijd naar 2039. We ontdekken alles over voortplanting in de toekomst.

Kunstmatige baarmoeder

Wist je dat ze op dit moment in Michigan en Philadelphia extreem vroeg geboren lammetjes al in kunstmatige baarmoeders stoppen, zodat de zwangerschap alsnog vervolgd wordt. Hier in Nederland zijn de eerste vrouwen, die door een chemokuur onvruchtbaar waren geraakt, weer vruchtbaar gemaakt nadat van een huidcel een eicel werd gemaakt. Wat betekenen al deze ontwikkelingen voor de manier waarop we ons voortplanten? Zo wordt wel eens gezegd dat vrouwen – die pas later over hun kinderwens gaan nadenken – teveel vertrouwen op de wetenschap. Presentatoren Marijn Frank en Tim den Besten spreken met wetenschappers en denkers die anno 2019 pionieren binnen hun vakgebied.

Reageerbuisbaby

En dan zijn er natuurlijk de fictiescenes, waardoor we er ons een beeld bij kunnen gaan vormen. Okay, misschien een beetje lachwekkend. Kun jij het je voorstellen dat je naar een arts gaat, waar je vervolgens je kindje helemaal kunt boetseren? Zou het over twintig jaar echt zo zijn? Tja, als iemand in 1980 gezegd zou hebben dat we in 2019 allemaal een smartphone hadden gehad, had je hem ook niet geloofd. Al helemaal als-ie had gezegd dat we – middels het internet – zo toegang hebben tot de rest van de wereld. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de mogelijkheid van reageerbuisbevruchting. Of ingebouwde navigatie in de auto.

Speculatieve fictie

De toekomst is fantastisch is een zesdelige serie vol speculatieve fictie, gevoed door visionaire wetenschappers en denkers van nu. Centraal staan de ethische dilemma’s, waarmee de mensheid (mogelijk) wordt geconfronteerd als gevolg van technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen. Wat zijn de uitvindingen en ontwikkelingen die ons leven ingrijpend zullen veranderen? En wat is hun effect op onze mentaliteit? Thema’s die aan bod komen zijn voortplanting, geheugen, kunstmatige intelligentie, zintuigen, moraal en dood.

De toekomst is fantastisch

Presentatie De toekomst is fantastisch: Tim den Besten en Marijn Frank. Regie: Joséff Iping. Donderdagavond om 20.55 uur op NPO3. Voor meer informatie: vpro.nl/toekomst. #dtif

Foto’s VPRO.

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 17, 2019 /