Stellen we kinderwens uit omdat er medisch veel kan?

Wat denken jullie? Stellen vrouwen hun beslissing uit, omdat het beeld heerst dat de medische wetenschap alles kan oplossen? Zijn wij de generatie die denkt dat alles maakbaar is… Dat is het onderwerp dat vandaag centraal staat op Facebook en in de besloten groep.

Persoonlijk heb ik echt moeite met die bewering. Volgens mij voelen we namelijk allemaal op ons eigen moment wanneer deze keuze in ons leven past. En dan heb ik het niet eens over de keuze om voor een kindje te gaan. Nee, dan heb ik echt over het moment waarbij je voelt dat het tijd is om bewust bij je (ontbrekende) kinderwens stil te staan.

Voor ieder komt dat besef op een ander moment in haar leven. Bij de één zal dit zijn na het afronden van haar opleiding. De ander heeft er een stabiele relatie voor nodig. En weer een ander trekt eerst de wereld over van avontuur naar avontuur. En dan zij dat nog van die lekkere cliché-momenten. Maar het zou je zelfs kunnen overvallen tijdens het doen van de was. Hoe oud je op dat moment bent en of je meteen weet wat je wilt of twijfelt – voor ieder is dat heel verschillend.

Zelf ben ik na mijn (lange) twijfelperiode moeder geworden op mijn 33ste. De één vindt dat oud, de ander noemt het gemiddeld en weer een ander zal dit nog jong vinden. Ieder heeft er een eigen beeld bij.

Als je zo’n opmerking maakt – dat vrouwen hun kinderwens uitstellen, omdat er medisch al zoveel kan – denk ik daarnaast dat je veel vrouwen (maar ook mannen) raakt. Het maakt niet alleen bij vrouwen die twijfelen emoties los; ook dames en hun partner die in het medische circuit zitten (of dat doorlopen hebben) raak je. Zij weten hoe zwaar dat is. Die weg sla je écht niet voor je lol in.

Daarbij weten we voordat we de keuze maken (vaak) ook niet hoe het met onze vruchtbaarheid staat. Natuurlijk zijn er allemaal grafiekjes en cijfertjes over hoe het verloop van de vruchtbaarheid door de jaren is. Maar jij kunt ook net die ongelukkige zijn, waarbij je zelfs op jonge leeftijd al IVF nodig hebt.

Foto uit ziekenhuislaboratorium van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 24, 2019 /