Jennifer Hoffman: Baby in het buitenland

Jennifer Hoffman presenteert Grenzenloos Verliefd: baby in het buitenland. De vierdelige serie is vanaf dinsdag 12 november om 20.30 uur te zien bij Net5.

Baby in het buitenland

In Grenzeloos verliefd: baby in het buitenland worden Nederlandse vrouwen gevolgd die zwanger zijn en met hun buitenlandse geliefde in een ander land wonen waar de cultuur en levenswijze compleet anders zijn dan thuis. Tijdens hun zwangerschap beseffen ze steeds meer dat het land waar ze wonen mijlenver afstaat van wat ze gewend zijn en dat het opvoeden van een kind in dit land niet altijd eenvoudig zal zijn.

Hoe ga je om met onverwachte zaken?

Aan de ene kant is het de wens van de moeders om hun kinderen meer mee te geven dan het ‘gewone’ leven in Nederland, maar aan de andere kant lopen ze tegen allerlei onverwachte zaken aan. Alles is anders, van babyvoeding tot kraamhulp, van opvoeding tot scholen, van temperatuur tot leefomgeving. Hoe ga je daarmee om?

In Grenzeloos Verliefd: baby in het buitenland worden de jonge ouders tijdens de periode voor de bevalling en in het eerste levensjaar van het kind gevolgd en wordt zichtbaar tegen welke dilemma’s ze aanlopen. Zo ontdekt de één dat het beste ziekenhuis in de stad met draden aan elkaar hangt en vraagt ze zich sterk af of ze daar wel wil bevallen. Een ander gaat op zoek naar een school en ontdekt dat deze uren rijden van hun huis vandaan ligt. Daarbij is er vanwege de schaarste een enorm tekort aan luiers en babyvoeding in het land. Hoe gaan ze dat oplossen?

Marceline & Zach in Suriname

In 2016 loopt Marceline (26) stage in Suriname. In haar vrije tijd gaat ze op salsales en ontmoet daar Zach (32). Als de vriendschap uitmondt in een relatie, vestigt Marceline zich permanent in Paramaribo. Al snel is ze in verwachting van hun eerste kindje. In Suriname betekent dat lang wachten voor controles bij de gynaecoloog, geen voorbereiding op de bevalling en babyspullen van lage kwaliteit. 

Maar dat alles valt nog in het niet bij Marcelines bevalling, die zich ontpopt tot één grote nachtmerrie. Ze krijgt een wolk van een baby en wordt direct geconfronteerd met de cultuurverschillen, bijvoorbeeld wanneer zij haar baby wast in een badje ‘blauwsel’ om de kleine te beschermen tegen het Boze Oog.

Jennifer Hoffman en de liefde…

Baby in het buitenland is de spin-off van Grenzeloos Verliefd. Dat actrice Jennifer Hoffman het programma presenteert is trouwens geen vreemde keuze. Zij heeft zelf namelijk een half Franse, half Amerikaanse vriend Dorian. Dus over verschillende culturen kan ze wel wat zeggen…

Hoe het met de kinderwens van de actrice uit De Luizenmoeder zit? In een interview met De Volkskrant gaf ze daar een prachtig antwoord op (zie hieronder). Zo’n antwoord waarbij ik hoop dat ze andere journalisten aan het denken zet. Maar ook een antwoord, waarbij ik denk: er is nog werk aan de winkel. Iedere vrouw moet hier namelijk een antwoord op kunnen geven waarbij zij zich senang voelt.

Voer voor de roddelbladen

De journaliste zegt: “Goed, hier dan nieuw voer voor de roddelbladen: je bent 38…”, waarop Jennifer Hoffman als antwoord geeft: “En er hangt een grote, tikkende klok boven mijn hoofd, ja.” Dat gaat trouwens niet alleen om haar kinderwens, maar ook om de liefde van haar leven. “Ik heb me neergelegd bij het feit dat je het nooit weet met de liefde. Ik ben nu gelukkig en heb, Dorian meegerekend, al drie grote, verschillende liefdes in mijn leven gehad. Dat is toch fantastisch?” (Jennifer was hiervoor samen met Henry van Loon en Daan Schuurmans, red.)

Kinderwens Jennifer Hoffman

En die kinderwens… “Ik worstel met wel of niet daar iets over zeggen. Ergens wil ik dat wel, omdat er meer vrouwen van mijn leeftijd steeds die vraag krijgen gesteld, maar… Ik weet het niet. Nee. Ik laat het over aan het lot, mag ik het daarop houden?”

In een interview met Libelle (volgens mij vorig jaar) zei ze het volgende over de aandacht vanuit de media voor haar kinderwens. De journalist in kwestie stelt: “Alsof je constant wordt afgerekend op persoonlijke kanten van al dan niet ‘vrouw’ zijn.” Het antwoord van Jennifer is denk ik voor veel vrouwen herkenbaar. Ze zegt: “Dat word ik ook. Ik was afgelopen zomer een maand in Los Angeles bij een vriendin, en met haar heb ik het er veel over gehad. In Nederland is als vrouw de maat hoe oud je bent en of je een relatie hebt. En als je geen kinderen hebt, waaróm dan niet? In LA vroeg niemand dat. Ik voelde me daar vrij en verlost van die box waar ik de hele dag in word gestopt.”

Jennifer Hoffman vindt moederschapscultuur truttig

Journaliste Liesbeth Smit (die zelf het boek Echte vrouwen krijgen een kind – over kinderloosheid – heeft geschreven) zegt: “Omdat we een sterke moederschapscultuur hebben in de beeldvorming over vrouwen?” Jennifer Hoffman: “Dat vind ik heel erg truttig. Ja, ik ben 37 en heb nog geen kinderen. En merk dat ik daardoor toch niet ‘meedoe’. Omdat ik niet makkelijk te plaatsen ben. Daarvan raken mensen in paniek. Waarom? Ik probeer me altijd af te vragen of ik keuzes maak voor mezelf, of omdat anderen daar gelukkiger van worden.”

Grenzeloos Verliefd: baby in het buitenland is vanaf dinsdag 12 november om 20.30 uur te zien bij Net5.

Foto: Reinier Bergsma

Twijfel jij over je kinderwens?

november 2, 2019 /