Overgang naar middelbare school: hoe kun je als ouder helpen?

Staat je kind op het punt om de overstap te maken naar de middelbare school, of heeft hij of zij deze overgang onlangs al gemaakt? Dan merk je vast dat het misschien wel wat steun zo hier en daar kan gebruiken. Het is voor ouders de kunst om uit te vinden wat een kind precies nodig heeft, en dat te bieden.

Niet mee bemoeien?

De overstap naar de middelbare school is spannend, ook voor een ouder. Opeens gaat je kind niet meer naar die bekende basisschool, waar je alle kinderen en ouders kent, en de juf of meester aan kunt schieten als er iets is.

Nee, opeens zie je je kind vertrekken naar een grote school, vaak een eind verderop, waar je als ouder nauwelijks zal komen. Je kent de nieuwe klasgenootjes niet, de meeste docenten zal je nooit ontmoeten, en even binnen komen wandelen om iets te vragen is al helemaal niet de bedoeling.

Hou in je hoofd dat dit goed is. Je kind is ouder, en toe aan een eigen leven. Dat het naar een plek gaat waar jij niet komt is prima, zo leert het verantwoordelijkheid te nemen en een eigen leven op te bouwen. Veel kinderen vinden het een verademing, een grote school waar de juf of meester er niet de hele dag bovenop zit en waar ouders op afstand worden gehouden. Zij willen dit ook graag zo houden, en vertellen het liefst zo min mogelijk over hun nieuwe school. Het is hun school, hun leven, en als ouder heb je je daar niet mee te bemoeien.

Helemaal loslaten hoeft ook niet

Betekent dat dat je je kind helemaal los moet laten? Nee, meestal niet. Want al doen ze zo stoer, die middelbare school is voor brugklassers toch best spannend. Afhankelijk van hoe je kind erin staat, is het dus belangrijk om op de juiste manier betrokken te blijven. Vraag eens hoe het bij bepaalde vakken gaat, en word niet boos als er eens een slecht cijfer binnenkomt. Ga er op zo’n moment eens rustig voor zitten met je kind, en vraag of je ergens mee kan helpen. Heeft je kind bijvoorbeeld moeite met alle nieuwe talen die het opeens leert, dan kan een grammaticawijzer voor de betreffende talen net wat houvast geven. Op dezelfde manier is er van de meeste talen ook een spellingwijzer beschikbaar.

Wil je kind geen hulp? Accepteer dat dan ook. Zelf verantwoordelijkheid dragen is goed en belangrijk. Maar natuurlijk zorg je er wel voor dat je klaarstaat als het toch allemaal niet blijkt te lukken, en help je je kind dan alsnog even op weg. Want dat steuntje in de rug, dat blijft zeker in het eerste jaar toch vaak nog even nodig.

Lees ook het artikel dat ik schreef over overgang van basisschool naar de middelbare school. Het start tenslotte allemaal bij de Cito-toets.

Foto van tiener jongen en meisje via Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

december 18, 2019 /