Zo comfortabel moet een kinderrugzak zijn

Kinderen dragen graag rugzakken. Ze zijn er in alle mogelijke formaten, kleuren en dessins. Voor de kleinste die naar de peuter gaat tot de middelbare scholier die eindexamen doet. Waar moet je op letten bij de keuze van een kinderrugzak? 

Kinderrugzak

Een rugzak zorgt ervoor dat het kind zijn handen vrij heeft. Dat geeft op jonge leeftijd meer speelplezier, op de fiets zijn de handen vrij en in het openbaar vervoer pakt een scholier gemakkelijk de ov-kaart erbij. Met een rugzak kan een kind zich veel vrijer bewegen. 

Let op: gevulde rugzak mag niet te zwaar zijn

Ergotherapeuten adviseren het gewicht van de kinderrugtas niet meer te laten zijn dan tien procent van het lichaamsgewicht van het kind. Een kind van 30 kilo draagt een rugtas van maximaal 3 kilo. Kinderen zijn nog in de groei en de rug is kwetsbaar. Tilt een kind dagelijks een zware schooltas dan kan dat snel tot rugproblemen leiden. Het is goed daar rekening mee te houden. Klaagt een kind over pijn in de rug dan kan het zomaar zijn dat de rugzak die hij of zij dagelijks met zich meedraagt, te vol zit en te zwaar is. 

Belangrijk: rugzak met stevige schouderbanden

Vanwege dat gewicht is het belangrijk dat de tas goed op de rug zit en het gewicht gelijkmatig over de rug wordt verdeeld. Kwaliteitstassen hebben gewatteerde schouderbanden die ervoor zorgen dat de tas goed draagt en de banden niet in de schouders snijden. De tas gaat dan ook niet ‘hangen’. Dat betekent dat het kind goed rechtop staat en loopt, ondanks dat het een rugtas om heeft. Het is ook belangrijk de schouderbanden goed af te stellen op het lichaam van de scholier. 

Handig: rugtas met een laptopvak

In de meeste goede schooltassen zit een apart laptopvak. Dat is zowel voor de laptop als voor de drager ervan veilig. Het is namelijk belangrijk dat de laptop niet gaat schuiven en bungelen. Als dat het geval is voelt het kind dat op de rug en dat is niet comfortabel. Hoe steviger alles vastzit hoe beter het draagt. Op die manier draagt een scholier zijn of haar schooltas kind veilig en comfortabel. 

Wees alert: de grootte van de rugzak doet ertoe

Rugzakken zijn er in verschillende formaten. Ze zijn er bijvoorbeeld van 20, 22 en 27 liter. Let op de grootte ervan bij aanschaf van een nieuwe rugzak. Een kind dat naar groep 1 gaat hoeft geen enorme rugzak mee te slepen. Een middelbare scholier in zijn eindexamenjaar heeft mogelijk veel aan grotere rugzak, inclusief laptopvak en ruimte voor boeken.  

Heeft jouw zoon of dochter ook een speciale kinderrugzak?

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 25, 2020 /