“Taboe begint én eindigt bij jezelf”

Als je Twijfelmoeder volgt, heb je waarschijnlijk het bericht over de YouTube-serie Het dagboek van een twijfelmoeder al gelezen. De boodschap uit de vierde vlog van Chantal vind ik zo belangrijk dat ik ‘m hier extra in de schijnwerpers zet. Ik gun namelijk iedere twijfelende vrouw dit inzicht…

Is dit niet te privé?

In haar vierde vlog vertelt Chantal hoe ze de afgelopen weken heeft ervaren. Als je haar eerdere vlogs hebt gekeken, dan weet je dat het nogal een stap is om je verhaal zo te vertellen. Voor ze begon, had ze er dan ook al maanden aan gedacht. Als ze het wilde doen, wilde ze het goed doen én dat betekende ook een inkijkje geven in haar privéleven. “Het is en blijft voor mij een moeilijk thema, omdat het veel connectie heeft met mijn jeugd en hoe ik ben opgegroeid.” Wil je dat online delen, is dan de vraag.

Steun en kracht

Chantal besloot er toch voor te gaan. Als kijker vind ik dat ze ontzettend duidelijk kan aangeven waar ze mee worstelt. Waarom ze twijfelt over haar kinderwens. Dat schreef ik twee weken geleden ook in de comments, aangevuld met mijn uiting van dank. “Zo dapper dat je dit doet. (…) Ik besef hoe spannend het is. Weet dat veel vrouwen hier ook steun aan hebben en kracht uit halen.” Daar ben ik namelijk van overtuigd. Je ziet het al in de reacties die ze krijgt. Zowel onder de berichten, in de FB-groep, maar er zijn natuurlijk ook heel veel vrouwen die in de anonimiteit meelezen.

Alle reacties…

In haar vierde vlog vertelt Chantal dat ze ontzettend veel reacties heeft gekregen. “Ik heb veel mooie gesprekken gehad met verschillende mensen naar aanleiding van mijn vlogs. Dat heeft mij zo aan het denken gezet. Ik merkte ergens dat er dus behoefte is van heel veel vrouwen om hun hart te luchten.”

Taboe

Maar wat ik persoonlijk heel mooi vind, is dat ze ook zegt: “Het taboe begint én eindigt bij jezelf.” Want als je inderdaad je mond er over houdt, omdat je denkt dat anderen er anders een oordeel over klaar hebben, dan kom je ook niet tot een mooi gesprek. Als je het gesprek niet aan durft te gaan, kun je het taboe ook niet eindigen. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het is ook niet niks. Maar probeer eens stap voor stap wat meer van je eigen verhaal bloot te geven aan de mensen om je heen. Ik heb ervaren dat openheid echt voor betere gesprekken over dit onderwerp zorgt.

Zo heeft Chantal dat ervaren:

Vergeet je niet te abonneren op haar kanaal. Ik kijk al uit naar de volgende vlogs!

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 27, 2020 /