Veilig internet voor je kinderen? 6 tips

Je kinderen gaan vanaf een bepaalde leeftijd het internet ontdekken. Eerst nog in de vorm van filmpjes, later ook met spelletjes of social media. Internet hoort erbij en kinderen leren er steeds eerder gebruik van te maken. Natuurlijk wil jij niet alleen dat je kind goed de weg weet op internet, maar je wilt ook dat het veilig gebeurt. Maar hoe bereik je dat eigenlijk, veilig internet voor je kinderen?

Tip 1. Zorg voor een goede verbinding

Allereerst is het belangrijk dat je zorgt voor een goede internetverbinding. Is bij jou thuis de verbinding slecht, dan zal je kind eerder geneigd zijn om ergens anders gebruik te maken van internet. Het gevolg kan zijn dat je het online gedrag van je kind niet in de gaten kan houden. Een goede verbinding is daarnaast natuurlijk gewoon heel prettig om te hebben. Kies je voor alles in 1, dan heb je een goede internetverbinding plus televisie en bellen voor een vast maandbedrag.

Tip 2. Laat je kind meedoen

Weet je nog, als er een rage was? Dan gingen alle kinderen tegelijk knikkeren of skeeleren. Tegenwoordig zijn de rages vaak op internet te vinden in de vorm van spellen of sociale media. Als veel klasgenootjes of vriendjes dat gebruiken, kunnen ze je kind buitensluiten als hij het niet doet. Daarom is het altijd verstandig om te kijken wat andere kinderen van die leeftijd zoal doen.

Tip 3. Praat over ongeschikte content

Er zijn maar weinig mensen die een filter gebruiken voor hun internetverbinding. Daardoor kunnen gebruikers ongeschikte content tegenkomen. Het is daarom van belang dat je met je kind praat over ongeschikte content. Wat moet hij doen als hij het tegenkomt? Sta ook altijd open voor vragen van je kind over wat hij per ongeluk heeft gezien.

Tip 4. Praat over seksueel misbruik

Natuurlijk leer je je kind al jong dat hij niet met vreemden mee moet gaan. Maar hoe zit dat online? Vaak begint online seksueel misbruik sluipend. Eerst wordt geïnformeerd naar andere dingen, zoals hobby’s. Dan een leuke selfie delen en dan sluipt het steeds verder. Leg aan je kind uit waar de grenzen liggen en wanneer hij dit soort dingen met jou moet delen.

Tip 5. Cybercrime vermijden

Cybercrime kan zich in allerlei vormen voordoen. Bij kinderen wordt er niet zo vaak om geld gevraagd, aangezien ze zelden toegang hebben tot veel geld. Maar er wordt wel bijvoorbeeld gevraagd om contactgegevens of er wordt geprobeerd malware op de computer te krijgen. Ook hierover praat je met je kind. Wat moet je doen en wat juist niet? En wat doe je als het toch een keer misgaat?

Tip 6. Cyberpesten

Er wordt heel veel gewaarschuwd voor cyberpesten. Gedeeltelijk gaat het om de vraag wat je kind moet doen als hij gepest wordt op internet. Maar behandel ook andere vragen. Wat kun je online wel en niet zeggen? Waarin ga je mee en wanneer moet je stoppen? En zou je dit gedrag ook laten zien als het in het echt op het schoolplein gebeurde? Preventie van cyberpesten is dus niet alleen voorkomen dat je kind gepest wordt, maar ook voorkomen dat je kind andere kinderen gaat pesten.

Veilig internetten omvat veel factoren. Je hoeft niet 100% van de tijd in de gaten te houden wat je kinderen aan het doen zijn. Natuurlijk let je bij jonge kinderen meer op dan bij wat grotere kinderen. Toch is het belangrijkste dat jij als moeder kunt doen het voorlichten van je kinderen.  Daardoor weet je kind wat hij kan verwachten als hij op internet gaat.

Hoe hou jij het internet veilig bij jouw kinderen? Mogen ze bijvoorbeeld al vloggen of op Tiktok?

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 19, 2020 /