Thuisblijven met je kind? Wafels bakken is een leuke bezigheid!

Begin 2020 kwamen veel ouders in een onwerkelijke situatie terecht. Door de coronacrisis waren de kinderen opeens allemaal thuis. Spelen bij vriendjes thuis was geen optie, een pretpark of andere activiteit bezoeken evenmin. Dan is het zaak om thuis voor het nodige vermaak te zorgen. Als je enige tijd thuis moet gaan doorbrengen, komt het van pas om altijd wat leuks achter de hand te hebben. Wafels bakken, bijvoorbeeld! Het is leuk, eenvoudig, leerzaam en zorgt voor een echt ouderwets gezellig moment voor moeder en kind.

Het basisrecept voor de lekkerste wafels

Iedereen die wel eens in België heeft rondgelopen, weet hoeveel verschillende mogelijkheden er zijn voor het bereiden van wafels. Niet de wafel zelf, maar de topping biedt ontelbaar veel mogelijkheden om je creativiteit op los te laten. Maar allereerst heb je natuurlijk het beslag nodig om de wafels zelf van te bakken.

Voor ongeveer acht overheerlijke wafels heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 300 gram bloem
 • 25 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 zakje bakpoeder
 • ½ theelepel zout
 • 2 eieren
 • 300 milliliter melk
 • 60 milliliter zonnebloemolie

Meng eerst de droge ingrediënten door elkaar en voeg vervolgens de melk, de eieren en de zonnebloemolie toe. Klop het geheel tot een glad beslag. Vergeet niet om het wafelijzer een beetje in te vetten, dit zorgt ervoor dat de wafels na het bakken gemakkelijk loslaten. Heb je nog geen wafelijzer in huis? Je kunt ze tegenwoordig in allerlei soorten en maten krijgen. Je kunt een wafelijzer kiezen met een standaard rechthoekige vorm, maar er zijn bijvoorbeeld ook wafelijzers waarin de wafels de vorm van een hart krijgen.

Dit zijn de lekkerste toppings voor jouw wafels

Een versgebakken wafel is al een ware traktatie op zich. Maar kinderen vinden het natuurlijk prachtig om hun zelfgebakken wafels te versieren met een topping, zoals:

 • Poedersuiker
 • Chocoladesaus
 • Warme kersen
 • Verse aardbeien
 • Pudding
 • Blauwe bessen
 • Frambozen
 • Slagroom

Ongetwijfeld kun je zelf nog veel meer overheerlijke variaties bedenken voor de ultieme wafels. Een goede tip voor het schoonmaken van het wafelijzer is een vochtig stuk keukenpapier in het nog hete wafelijzer te leggen, direct nadat je de gebakken wafels eruit gehaald hebt. Sluit vervolgens het wafelijzer en laat het enkele minuten zo staan. Daarna kun je het wafelijzer heel eenvoudig schoonmaken.

Voor mij is het eten van een wafel ook puur jeugdsentiment. Wat een feestmaal was dat! Het doet me terugdenken aan mijn kindertijd in Zeeuws-Vlaanderen. En later aan shoppingtripjes naar Antwerpen, waarbij een echte Belgische niet mocht ontbreken.

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 16, 2020 /