Nieuwe badkamer? Dankzij deze tips geniet het hele gezin

Toe aan een nieuwe badkamer? Wil je nu echt een (bubbel)bad? Toe aan nieuwe tegeltjes in een kleur van deze tijd? Of erger je je aan de hoeveelheid kalkaanslag die zich de afgelopen jaren heeft verzameld op je douchedeur? Met deze tips maak je van de badkamer een heerlijke plek waar het hele gezin van geniet.

Leidingen

Zelf genieten we inmiddels al twee jaar van onze nieuwe badkamer, die een centrale plek heeft gekregen op de eerste verdieping van ons huis. We hebben onze woning volledig zelfgebouwd, waarbij we het idee van de badkamer van onze dromen meteen in het ontwerp hebben meegenomen. Voordeel: leidingen liggen meteen goed. Ga je aan de slag met de verbouwing van een badkamer, zorg dan dat je helder hebt waar alle leidingen lopen. Informeer vervolgens bij een loodgieter of er mogelijkheden zijn om die eventueel te verleggen en wat dat gaat kosten. Zo weet je binnen welke kaders je kunt dromen. Daarnaast helpt het ook bij het bepalen van het budget.

Denk er daarnaast ook over na of je de toilet in je badkamer wil hebben. Kun je ‘m kwijt op een andere plek? Wij hebben daar bewust voor gekozen. Op die manier hebben we twee toiletten, die altijd door iedereen in huis gebruikt kunnen worden. Ook door bezoek. Iets wat je bij een toilet in de badkamer niet zo snel doet – zeker niet als er ook nog iemand aan het douchen of badderen is.

Douche tegels

Wat voor mij meteen duidelijk was, was dat ik mooie, maar ook onderhoudsvriendelijke douche tegels wilde. Tegels waar je niet meteen de eerste beste druppel op ziet als je de douche even niet goed hebt drooggemaakt. In ons vorige huis hadden we daar helemaal geen rekening mee gehouden en gewoon gekozen voor de tegels die we mooi vonden. In onze zwarte tegels, zaten vrijze spikkels en veegjes. Ontzettend mooi op één tegel, maar in de badkamer was het toch erg druk. Daarnaast dacht ik iedere keer dat er stof op de grond lag. Kortom: dat moest deze keer anders.

Zelf hebben we gekozen voor een tegel met ‘een wolkje’. Doordat je kleine kleurvariaties hebt, valt kalkaanslag veel minder snel op. Daarnaast hebben we gekozen voor twee kleuren. De wanden van de badkamer hebben we betegeld met 30×60 tegels in zandkleur. En de muurtjes in de badkamer – van onze inbouwkast en aan de andere zijde de douche – zijn bruin-grijs. We hadden in de eerste tekening ook nog een gedeelte met hexagon tegels in vier verschillende tinten. Ontzettend gaaf om te zien. Maar toen we begonnen in de toiletten – waar een klein stukje achterwand hexagon tegels heeft – ontdekten we heel snel dat het echt een flink karwei is. Daarnaast zou het met die verschillende kleuren ook wel heel druk worden. We zijn dus voor plan B gegaan en hebben rust gecreëerd.

Exit douchewand

Heb jij ook zo’n hekel aan het uitdrogen van de douche? Wil je het liefst snel er uit springen om vervolgens door te racen in de ochtendshift of ’s avonds fris je bed induiken. Ik wel! Maar hier in het Brabantse hebben we ontzettend ‘hard’ water. Kalkaanslag galore dus als je niet snel ingrijpt. In ons eerste huis hadden we een glazen douchecabine. Tja, en dat werd – hoe goed we ook ons best deden – toch minder mooi door de kalkaanslag.

We hebben nu een douchewand gemetseld, waarin we aan de andere zijde een kast hebben gemaakt voor onze handdoeken en andere benodigdheden in de badkamer. Daarnaast konden we gebruik maken van de muren van onze badkamer, zodat we een mooie inloopdouche konden creëren. De glazen douchedeur hebben we bewust achterwege gelaten, omdat je zo ook beperkt bent qua ruimte. Nu kunnen we makkelijk met zijn tweetjes douchen. Die bewegingsruimte is ontzettend handig; zeker als je met kleine kinderen onder de douche gaat.

Twee waskommen

Waar we in ons eerste huis voor een grote wasbak kozen, hebben we deze nu vervangen voor twee ruime waskommen. Een grote wasbak ziet er misschien mooi uit, maar het is toch vechten om dat ene straaltje water tijdens de drukke momenten (tandenpoetsen en dat soort dingen). Twee waskommen kan ieder gewoon de eigen ochtend- of avondroutine volgen.

Wij hebben daarnaast het blad over de hele lengte van de badkamer lopen, waardoor we ook nog voldoende ruimte voor onze vaste producten. En ik vind het ontzettend handig om onze kleine man van drie op aan te kleden. Daarnaast kan hij tijdens het poetsen van zijn tanden gewoon in de spiegel kijken; wat het echt een stuk leuker maakt. Sowieso vindt hij het geweldig dat-ie – als hij op het blad staat – groter dan ons is.

Bad voor mama

En tot slot mocht een bad voor mij echt niet ontbreken. In een warm bad met een lekker geurende badschuim kan ik echt zo genieten. Boekje erbij. Kaarsje aan. Ja, dan kom ik helemaal tot rust. En ook onze kleine man is er ontzettend blij mee. Voor hem is het net een zwembad. Duikbril op. Speelgoedjes erbij en genieten maar.

In de coronatijd kwam het grote werkblad meteen goed uit. Terwijl onze kleine man in bad zat te spelen, zat ik met mijn laptop bij hem. Een kind alleen laten in de badkamer – ook al staat er maar een beetje water in het bad – vind ik namelijk echt te gevaarlijk.

Zo hebben wij onze droombadkamer gerealiseerd. Ik hoop dat je deze tips kunt gebruiken bij het realiseren van jullie plannen voor een nieuwe badkamer.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 25, 2020 /