Alleen op vakantie met baby of kids… Hoe doen mama’s dat?

Twijfel jij of je alleen voor een kindje wilt gaan? Wordt dat gevoel in de vakantieperiode versterkt, omdat je het gevoel hebt dat vakantievieren dan echt onmogelijk is? Als jij écht een kinderwens hebt – iets wat je echt alleen zelf kunt bepalen – zijn er namelijk ook mogelijkheden. Wat dacht je van een eenoudervakantie?

Onmogelijk met een peuter?

Alleen op vakantie met mijn zoontje? Ik heb er het afgelopen jaar verschillende keren over gedacht. Mijn man moest namelijk voor zijn werk een aantal keer naar het buitenland. Zonder kind had ik zo een ticket geboekt en was ik mee gevlogen naar Mallorca en Milaan. Maar met een driejarige zag ik dat toch niet zo zitten. Aan het strand mag je die natuurlijk geen moment uit het oog verliezen, dus rustig een boekje lezen zit er niet in. En citytrippen… Tja, dan zou ik voor mijn gevoel al bijna een tuigje mee moeten nemen. Mijn driejarige weigert namelijk om een handje vast te houden. Die voelt zich erg groot.

Eenoudervakantie

Nu sta ik er natuurlijk doorgaans niet alleen voor, maar ik kan me voorstellen dat je als alleenstaande, jonge moeder met een kindje ook toe bent aan vakantie. Dan kun je gelukkig tegenwoordig kiezen voor vakanties een ouder gezinnen. Reizen waar alleenstaande vaders en moeders ook kunnen genieten van een momentje voor zichzelf, omdat het recreatieteam met de kinderen aan de slag gaat. Het aanbod is heel divers.

Divers aanbod

Je kunt kiezen voor een vakantie in eigen land. Nu wel zo fijn, want een eenoudervakantie is natuurlijk altijd al spannend, laat staan als je je ook nog eens zorgen moet maken over het coronavirus. En ja, de Zeeuwse Kust en de Waddeneilanden zijn ook echt heel erg leuk. En ook in het buitenland zijn er mogelijkheden – van campings tot aan een luxe villa voor jou en je kid(s). Denk bijvoorbeeld aan een reis naar Duitsland, Frankrijk, Italië, Kroatië en het prachtige Slovenië (die met zijn prachtige natuurparken en watervallen nog op mijn wensenlijstje staat).

Alleen met baby op vakantie

Zo’n eenoudervakantie is natuurlijk top als je kind(eren) al wat ouder zijn. Dan kunnen ze vriendjes maken. Terwijl zij samenspelen, kun jij dan een boekje lezen of gezellig samen een drankje doen met de andere ouders. Maar ook als jij een alleenstaande moeder bent van een babytje kun je er gewoon tussenuit. Reisorganisaties als MarisLife en Estivant hebben ook speciale programma’s voor mama’s en papa’s met kinderen tot vier jaar. Tijdens eenoudervakantie met baby wordt alles voor je verzorgd. Dat is ook wel relaxt he! Deze eenoudervakanties worden vaak georganiseerd in een vakantiepark met een baby- en peuterzwembad.

Familie of vrienden

Vind je het toch spannend om met zo’n groep op vakantie te gaan. Of vind je het misschien te confronterend, omdat je nog maar net alleen bent? Dan kun je natuurlijk ook kijken naar mogelijkheden. Misschien vinden opa en oma het leuk om gezamenlijk op vakantie te gaan. Dan kun je samen dingen ondernemen, maar misschien willen ze ook wel een oogje in het zeil houden (of zelfs oppassen), zodat jij ook echt een moment voor jezelf hebt. Even op adem komen. In mijn geval woon ik inmiddels in een andere regio, dus een bezoekje aan opa en oma is ook al een vakantie an sich. Daar kunnen we mooie herinneringen maken.

Wat wij zelf ook doen, is op vakantie gaan met vrienden. In dat geval merk je dat iedereen ook wel op de kids van de anderen let. En je kunt er natuurlijk ook afspraken over maken. Iedereen begrijpt natuurlijk dat als alleenstaande op vakantie gaan met een baby (of ouder kind) geen sinecure is.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 12, 2020 /