Hoe leer je je kind verantwoord om te gaan met een telefoon?

Kinderen krijgen op een steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon van hun ouders. Waar dit in het verleden vaak pas rond de overgang naar de middelbare school was, gebeurt dit tegenwoordig rond groep 6 of 7. In sommige gevallen zelfs al eerder! Het maakt dat belangrijk is om na te denken over de manier waarop je je kind verantwoord om laat gaan met zijn of haar smartphone. Een smartphone biedt hen diverse opties, denk aan de vele spelletjes die hiermee gespeeld kunnen worden. Daarbij blijven kinderen voortdurend in contact met hun vriendjes en vriendinnen. Toch zitten er ook risico’s aan het gebruik van een smartphone! Denk aan foto’s die van anderen gemaakt worden, pesterijen in een groepschat, enzovoorts. 

Zorg dat je met je kinderen blijft praten over de telefoon

Nadat je een kind een mobiele telefoon gegeven hebt, is het belangrijk om te blijven praten. Wat doet je kind op de telefoon? Met wie heeft je kind het meeste contact? Welke spelletjes zijn het meest geliefd bij je kind? Enzovoorts. Het gesprek hoeft niet controlerend te zijn, maar voorziet je wel van informatie. Klopt het beeld wat je kind schetst bij het beeld dat bijvoorbeeld een juf of meester op school zegt? Gaat je kind inderdaad veel om met de personen waarmee hij of zij ook chat via de telefoon? Enzovoorts. 

Laat je kind de mobiele telefoon beneden neerleggen

Je wilt voorkomen dat je kind tot laat op zijn of haar smartphone actief is. Het schaadt de gezondheid van het kind en maakt dat je kind minder goed zal slapen. Daarbij is het staren naar een beeldscherm in de avond schadelijk voor de ogen van je kind. Door je kind de telefoon beneden te laten neerleggen, ga je een dergelijke situatie tegen en hoeft je kind niet voortdurend gecontroleerd te worden. 

Kies voor enige vorm van ouderlijk toezicht

Een kind ziet de risico’s van een mobiele telefoon vaak niet. Daar waar de consequenties groot kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan de gevolgen van het installeren van “verkeerde” apps en het vrijgeven van informatie binnen deze apps. Door voor enige vorm van ouderlijk toezicht te kiezen, voorkom je dat je kind de verkeerde apps installeert en behoud je de controle. Ouderlijk toezicht stel je bijvoorbeeld in door je eigen Apple ID in te voeren in de App Store. Je kind zal je wachtwoord in moeten voeren om apps te kunnen downloaden. 

Gebruik een klein en goedkoop simonly abonnement

Ook niet onbelangrijk is de discussie over het meest geschikte abonnement voor kinderen. Veel ouders geven hun kind in eerste instantie een telefoon die zij in het verleden zelf al gebruikt hebben. Ook het los aanschaffen van een toestel is populair. Combineer deze losse toestellen met een goedkoop simonly abonnement. Vaak kost een dergelijk abonnement niet meer dan tien tot twintig euro per maand. Leg je kind duidelijk uit, wat hij of zij met het abonnement kan. Zorg dat je kind geen mobiel internet meer kan gebruiken als het tegoed verbruikt is. Het voorkomt een hoge rekening! Door een Sim Only te combineren met de ouderlijk toezicht functies kun je jouw kind goed beschermen tegen nare bijkomstigheden die een telefoon kan hebben op kinderen.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 11, 2020 /