Opvoeden in de digitale wereld (gratis college – agendatip!)

Opvoeden in de digitale wereld waarin in cyberpesten, cyberstalking, sexting, game- of telefoonverslaving niet nieuw zijn. Hoe ga je daar als ouder mee om? Op donderdag 27 juni vindt om 19.30 uur het openbaar college in de Tilburgse LocHal plaats. Wegens een beperkt aantal plaatsen graag vooraf aanmelden.

Openbaar college

Kinderen en jongeren van nu groeien op in een diverse, snel veranderende samenleving vol digitale mogelijkheden. Dat biedt kansen, maar brengt ook nieuwe opvoedingsvragen met zich mee. Tijdens een openbaar college in de Tilburgse LocHal gaan Colette Cuijpers (lector Recht en Digitale Technologie) en Maike Kooijmans (lector Opvoeden voor de Toekomst) in op dit onderwerp.

Wat ouders wel niet doen…

Sommige ouders controleren hun kinderen op de social media of volgen ze via tracking devices. Er zijn ouders die volgers kopen voor hun kind, zodat het zich populair voelt op de social media. Dat vind ik persoonlijk écht bizar! Veel ouders en professionals zoeken naar nieuwe houvasten om onze jeugd op hun weg naar volwassenheid te begeleiden. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat er tal van opvoedboeken zijn.

Sharenting

Dat is niet niks als je zelf als ouder ook nog naar een evenwicht aan het zoeken bent. Iets dat al meteen begint bij de geboorte van je kindje. Hoeveel ga je tenslotte van zijn of haar leven online delen. Zelf kies ik er bewust voor om mijn kleine man alleen onherkenbaar in beeld te brengen en probeer zijn naam zo min mogelijk te gebruiken. Mijn lief en ik willen dat hij later zijn eigen online identiteit kan vormen. Dan hoeft hij zich niet te schamen over al die hits in Google die leiden naar kinderfoto’s en blogs. Ik schreef daarover: Sharenting – ouders plaatsen voortdurend van alles over kids op social media.

Digitale opvoeding

Maar wie is verantwoordelijk voor de (digitale) opvoeding? En hoe gaan we om met de rechten en plichten van ouder, kind en school? Colette Cuijpers en Maike Kooijmans zullen in dit openbaar college ieder vanuit hun eigen invalshoek ingaan op de uitdaging die opvoeden in de digitale wereld heet. Zij worden daarbij ondersteund door Laura Mulder (socioloog en docent/onderzoeker Fontys Hogeschool Pedagogiek).

Praktische gegevens

Fontys for Society – Openbaar college.
Donderdag 27 juni 2019.
Van 19.30 tot 21.00 uur. Inloop 19.00 uur.
Locatie: Kennismakerij in de LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000, Tilburg.
Toegang gratis. Wegens een beperkt aantal plaatsen graag vooraf aanmelden via dit formulier.

Foto opvoeden in de digitale wereld van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 18, 2019 /