Ben ik wel een goede moeder?

Je hebt een kind, of misschien wel meerdere, als moeder vraag je je dan wel eens hardop af, ben ik wel een goede moeder? Met name als kinderen niet luisteren, of als je er even doorheen zit, omdat je geen flauw idee hebt wat je op dat moment moet doen. Het is heel normaal dat je als moeder wel eens even met je handen in je haar zit en denkt, wat moet ik nou? Doe ik het wel goed? Waar is het mis gegaan?

Kinderen testen je wel eens uit, niet iedere methode werkt bij ieder kind en het per situatie wisselend hoe kinderen op je reageren en jij op hen. Probeer daarom eens stil te staan bij wat er allemaal goed gaat, welke mooie momenten je samen hebt en dat zal je twijfels doen afnemen of je een goede moeder bent. Je krijgt weer zelfvertrouwen en ziet hoe mooi het samen is.

Herken het gedrag van je kind

Soms twijfelen moeders wel eens of ze een goede moeder zijn, maar ook of dat ze wel de echte moeder zijn van hun kind. Misschien herken je bepaalde gedragingen niet, in ieder kun je om zekerheid te krijgen of dat jij de moeder bent een moederschapstest doen. Wat de reden daarvan is, kan heel wisselend zijn. Sommige moeders zijn in het ziekenhuis bevallen en dan hoor je wel eens dat pasgeborenen in het ziekenhuis zijn verwisseld. Als je van die onzekerheid af wilt dan is dit een goede test om zekerheid te krijgen. Binnen vier dagen heb je dan zekerheid. Er zijn ook moeders die voor de test kiezen vanwege gemoedsrust. Ook dan heb je binnen een paar dagen duidelijkheid en zullen je twijfels weggaan.

Je bent een goede moeder!

Een kind opvoeden is geen standaard methode, het is namelijk per situatie, per kind en per dag weer anders. Je speelt in op het moment, je ziet wat het met je kind doet, sommige kinderen hebben genoeg aan het woord nee, anderen moeten heel duidelijk inzien wat de consequenties zijn. Je bent op jouw manier een goede moeder, iedereen voedt zijn of haar kinderen anders op en daar zit vaak een reden achter.

Wat heb jij meegemaakt als moeder, hoe ben jij als kind opgevoed of hoe sta je samen in de opvoeding? Zeker als je meerdere kinderen hebt dan is het belangrijk dat je duidelijkheid schept binnen een gezin en ook dat kan op tal van manieren. Daarom is het goed dat jij zorgt dat je twijfels worden weggenomen of dat jij een goede moeder bent. Jij bent wie je bent, en je doet het op jouw manier. Zorg dat je inziet hoe je kinderen reageren en ga na hoe jij op hen reageert. Bekijk de positieve momenten en ga daar op verder. Twijfels zijn er om weggenomen te kunnen worden en om even stil te staan bij de situatie.

Tot slot: voor de aanstaande moeders

Er zijn niet alleen de moeders die twijfelen, ook vrouwen die nog geen mama zijn maar wel aan deze stap denken kunnen hevig twijfelen. Vragen als: kan ik met mijn drukke baan wel een goede moeder zijn? Weet ik wel waar ik aan begin? Wil ik niet alleen maar moeder worden om aan de norm te voldoen. Hele logische vragen, waar je als vrouw echt niet de enige in bent. Speciaal voor  al deze vrouwen heb ik onlangs een boek geschreven De twijfelmoeder.

In het boek onderzoek ik de twijfels die je als hedendaagse vrouw kunt hebben, de druk die je van buitenaf kunt ervaren en hoe je bewuster tot een weloverwogen besluit kunt komen over het moederschap. Een nuchtere gids die elke vrouw gelezen zou moeten voordat ze besluit om moeder te worden – of niet – waar overigens niets mee is!

Twijfel jij over je kinderwens?

september 22, 2020 /