Kan jouw huis iedere situatie aan?

Kan jouw huis iedere situatie aan? De eerste test hebben we de afgelopen maanden allemaal gehad; is het mogelijk om bijna fulltime in en rond je woning te verblijven? En hoe zit het als je minder mobiel wordt door ziekte of ouderdom?

Verschillende scenario’s

Als je een kavel koopt en je eigen droomhuis gaat ontwerpen, dan kun je meteen rekening houden met tal van scenario’s. Dat hebben wij absoluut gedaan. Zo kunnen we van onze tv-hoek eenvoudig een slaapkamer op de begane grond maken. Het enige dat hier voor nodig is, is het plaatsen van een wand met deur. Ja, dan moet je door je woonkamer naar je slaapkamer lopen, maar dat lijkt me geen probleem. Er blijft vervolgens nog genoeg ruimte over voor de woonkamer en keuken. Daarnaast zijn er aansluitingen in de bijkeuken en garage, zodat we beneden ook een eenvoudige badkamer kunnen maken.

Nu zijn dat vrij forse aanpassingen. Zaken die niet meteen nodig zijn als je wat minder mobiel bent. Je kunt dit namelijk ook oplossen door een traplift te plaatsen. Dat is zelfs mogelijk bij onze design-trap. Nu ben ik benieuwd: wat zou zo’n traplift kosten? Via https://www.trapliftenvergelijken.nl/ kun je eenvoudig offertes aanvragen bij meerdere bedrijven, die gespecialiseerd zijn in het installeren van een traplift. Zowel boven als beneden hebben we geen drempels, dus we kunnen nog steeds eenvoudig naar het toilet of de badkamer strompelen (met behulp van een rollator). Daar is een grootste verbouwing dus gelukkig niet voor nodig.

Hebben jullie ook al over dit soort aanpassingen nagedacht? Is jouw huis toekomstproof?

Beide thuiswerken

Gelukkig hadden we over thuiswerken ook al nagedacht tijdens de bouw van ons huis. Naast drie ruime slaapkamers hebben we ook één ruim kantoor. Waar we dan om beurten aan de slag zouden gaan. Alleen is de situatie na de bouw wel gewijzigd door het opzeggen van mijn externe kantoor én de komst van het coronavirus, waardoor manlief ook verplicht moest thuiswerken.

We hebben in eerste instantie afwisselend op het kantoor en aan de keuken- of woonkamertafel gewerkt. Maar nu de situatie langer duurt, hebben we van de logeerkamer ook een kantoor gemaakt. Zo kunnen we beide onze deuren sluiten en hinderen we elkaar niet met calls, ratelende toetsenborden of muziek. Mijn lief heeft daarbij een zit-sta bureau. Een investering die ik voor mezelf ook nog maar eens moet inplannen. Ik heb voor wat extra beweging en ontspanning dan weer een yogamatje en fitness-step op mijn kantoor staan.

Ontspanning

Waar ik voor de coronacrisis kon genieten van een drankje met vrienden in de lokale kroeg, daar ben ik nu veel voorzichtiger. Tijdens de lockdown waren zelfs alleen maar digitale borrels. Dan is het fijn om thuis ook een plek te hebben waar je even kunt onthaasten. Een plek, waarbij het ontspannen meteen begint als je er plaatsneemt. Daarom hebben we deze zomer een ruime overkapping gerealiseerd waar we ten alle tijden kunnen genieten.

Op dit moment nog zonder schuifwanden, maar als we meer van dit soort lockdown-situaties gaan krijgen, dan zou het in de toekomst best wel eens een echte tuinkamer kunnen worden. Zo’n plek waar een heerlijke stoel staat om in weg te duiken met een goed boek. Waarbij je naar buiten kijkt en geniet van de tuin die in bloei staat (of juist van de vallende bladeren, nu het weer herfst is).

Twijfel jij over je kinderwens?

september 25, 2020 /