Kan jouw relatie deze uitdagende corona periode aan?

Kan jouw relatie deze uitdagende corona periode aan? Uit de eerste cijfers uit China – waar het coronaals eerste toesloeg – is inmiddels al een piek in scheidingen zichtbaar. De Chinese overheid bemoeit zich er zelfs mee. Sinds eind mei geldt dat koppels – nadat ze een scheiding hebben aangevraagd – dertig dagen moeten wachten voordat het verzoek wordt verwerkt. Met deze afkoelperiode hoopt de overheid dat de stellen weer naar elkaar toegroeien.

Afkoelperiode

Die afkoelperiode geldt trouwens alleen voor stellen, waarbij beide partners de scheiding willen aanvragen. Als één van de partners wil scheiden vanwege huiselijk geweld, dan kan de scheiding meteen in gang gezet worden. Wat volgens mij niet meer dan terecht is. De Chinezen staan niet te springen om deze nieuwe regeling. Zij vinden dat de overheid zich niet met hun relatie moet bemoeien.

Gooien we de handdoek niet te snel in de ring?

Anderzijds zie ik er – als buitenstaander – wel de voordelen van in. Laat dit de periode zijn dat je écht met je partner gaat communiceren. Praten over wat je dwars zit. Om misschien zelfs nader tot elkaar te komen. Gooien we tegenwoordig tenslotte niet te snel de handdoek in de ring? In Nederland heeft het online scheidingsplatform Uitelkaar.nl hier wat op bedacht voor deze periode. Zij hebben een simpele relatietest ontwikkeld, waarmee je kunt kijken of jullie relatie coronaproof is. Het testje zorgt ervoor dat je er makkelijk over in gesprek kunt gaan met je partner. Misschien schrikken jullie allebei wel, waardoor je – stopt met aanmodderen – maar juist aan je relatie gaat werken.

Samen toch apart

Door corona zijn we dan meer aan ons huis gekluisterd én zijn we dus meer samen, maar ik merk ook dat in deze tijd de aandacht wel een beetje van je relatie wegdrijft. Toen kinderen opeens thuis moesten blijven van de school en opvang was ik bijvoorbeeld opeens fulltime thuisblijfmoeder. En ja, we zijn allebei thuis aan het werk, maar we zitten nog steeds wel op onze eigen kantoortjes. Met onze eigen werkschema’s. En juist, doordat eigen ritme, kun je wel veel samen zijn, maar toch het nodige apart doen. Lunchen? Dat hebben wij echt maar een paar keer samengedaan. Of ik me zorgen maak om mijn relatie? Absoluut niet; we blijven tenslotte altijd communiceren. Niet alleen in deze tijd, maar ook daarvoor vonden we dat belangrijk. De cijfers wat scheidingen betreft – van voor corona – zijn tenslotte al niet mis.

Scheiden in coronatijd

Uit cijfers van het CBS blijkt dat bijna 40% van alle huwelijken in Nederland in een scheiding eindigt. In Nederland zien advocaten nog geen stijging in het aantal aanvragen voor scheidingen door corona. Bijna 75% verwacht wel dat er een toename komt, zo blijkt uit het onderzoek ‘Scheidingen in Coronatijd’ van de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators. Op dit moment is er nog een terugloop in aanvragen te zien. 77,5% van de ondervraagden geeft aan dat stellen hun beslissing uitstellen vanwege de financiële onzekerheid die het gevolg is van de coronapandemie. 32% maakt zich zorgen om huisvesting na de scheiding.

Online

Bij Uitelkaar.nl zien ze inmiddels al een flinke toename (meer dan 30%) in het aantal aanvragen voor online scheidingen sinds corona. Bij dit online scheidingsplatform kun je (al vanaf 36,- euro) scheiden in je eigen tempo en aan je scheiding werken wanneer en waar je maar wilt. Je krijgt een persoonlijke casemanager, waarmee je met je vragen terecht kunt. Heb je behoefte aan extra begeleiding – bijvoorbeeld van een mediator – dan kan die ook worden ingeschakeld. Wat wel zo fijn is zeker als er kinderen in het spel zijn; dan wil je tenslotte dat de scheiding vooral vredig en goed verloopt.

Twijfel jij over je kinderwens?

september 29, 2020 /