Stellen zonder kinderen gaan vaker uit elkaar

Stellen zonder kinderen gaan vaker uit elkaar, zo blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar er zijn nog meer factoren die invloed hebben op de kans van slagen van je relatie, denk daarbij aan het leeftijdsverschil tussen jou en je partner, je leeftijd bij aanvang van je relatie en je onderwijsniveau. Omdat in het twijfelproces ook de partner een belangrijke rol speelt – en vrouwen soms geen keuze durven te maken, omdat ze bang zijn om hun partner te verliezen – ga in dit bericht uitgebreider in op het onderzoek van het CBS

Uit elkaar

Dat stellen zonder kinderen vaker uit elkaar gaan, begrijp ik enerzijds wel. Als je kinderen hebt en het gaat minder, dan doe je denk ik meer moeite. Anderzijds zie je ook dat de komst van een kindje zorgt voor relatieproblemen. Interessant zou het zijn om niet alleen na twaalf jaar, maar ook na twintig jaar nog eens te kijken. Dan zijn de kinderen al ouder en hoef je daarom niet bij elkaar te blijven.

Klein leeftijdsverschil

Ongeacht of je getrouwd of niet bent: samenwoners die niet zo veel in leeftijd schelen, hebben een grotere kans om bij elkaar te blijven. Het CBS gaat hierbij niet over één nacht ijs. Nee, ze hebben gekeken naar een periode van twaalf jaar. Van de stellen met maximaal twee jaar leeftijdsverschil die in 2003 gingen samenwonen, was twaalf jaar later 75% nog bij elkaar (of 25% uit elkaar, maar dat klinkt zo negatief). Als je twee tot vijf jaar scheelt, hoef je je ook geen zorgen te maken. In dat geval geldt dat 74,1 % nog steeds samen is (25,9% ging uit elkaar). Bij een leeftijdsverschil van vijf tot tien jaar is de slagingskans al gedaald naar 70,5%, (29,5% uit elkaar) terwijl het als je meer dan tien jaar scheelt verder daalt naar 65,1% (34,9% uit elkaar).

Oudere man

Is je vriend of man ouder, dan heb je geluk. Bij grote leeftijdsverschillen blijkt namelijk dat de relatie stabieler is als de man ouder is dan de vrouw. Is de vrouw tien jaar (of meer) ouder dan zie je dat de relatie in 36,4% van de gevallen strand, bij mannen is dat maar 34,7%. Is de vrouw vijf tot tien jaar ouder dan geldt dit zelfs voor 31,9% terwijl dit bij mannen voor 29,1% geldt. Zouden we daar een linkje kunnen leggen naar de leeftijd waarop de man gemiddeld vader wordt? Die ligt ook hoger dan de gemiddelde leeftijd van waarop vrouwen moeder worden. Als zij op latere leeftijd toe zijn aan een volgende stap in de relatie, dan is de kans op succes natuurlijk ook groter. 

Jeugdliefde

Heb jij je vriend ontmoet toen jullie nog op de middelbare school zaten en zijn jullie op jonge leeftijd gaan samenwonen? Ook dat is een risico. Stellen die namelijk op jonge leeftijd gingen samenwonen, gaan vaker uit elkaar volgens het onderzoek. Was jij – ik ga er vanuit dat mijn lezer vrouw is – 18 tot 20 jaar toen jullie gingen samenwonen, dan is de kans bijna de helft dat jullie 12 jaar later uit elkaar zijn. Uit het onderzoek blijkt de relatie in 49% van de gevallen gestrand te zijn. Als de vrouw tussen de 20 tot 25 is als ze gaat samenwonen, dan gaat het in 29% van de gevallen mis. Ben je ouder dan 25 jaar, dan zie je dat stellen het minst vaak uit elkaar gaan. Dit geldt namelijk maar voor een kwart (25%) van de ondervraagden. Ook bij oudere leeftijden blijkt dat zo rond de 24-25% schommelen. 

Onderwijsniveau

Als beide partners hoogopgeleid zijn, dan is de kans dat samenwoners gaan scheiden het kleinst. In het nieuwsbericht schrijft het CBS: “Van de in 2003 gevormde stellen waarvan beide partners een hbo- of wo-diploma hadden was na twaalf jaar 19 procent uit elkaar. Het verschil met stellen met twee niet-hoogopgeleide partners is groot: van hen was 31 procent na twaalf jaar uit elkaar. De stabiliteit van samenwonende stellen met één hoogopgeleide partner ligt er tussenin.”

Hoogopgeleide man

Wat wel opvalt in de cijfers is dat een hoog onderwijsniveau van de man belangrijker is in de stabiliteit van een relatie, dan een hoogonderwijsniveau van de vrouw. Als de vrouw alleen hoogopgeleid is, dan zijn na twaalf jaar 27% van de stellen uit elkaar. Is de man alleen hoogopgeleid dan gaat 24% van de stellen uit elkaar.”

Kinderen

En zo zijn er nog meer factoren die een rol spelen. Het CBS schrijft: “Ongetrouwde stellen en stellen zonder kinderen gaan vaker uit elkaar. Hetzelfde geldt indien er kinderen zijn uit een eerdere relatie, bij gemengde relaties voor wat betreft migratieachtergrond, als een of beide partners nog studeren, en als het stel een laag inkomen heeft. Ook neemt het scheidingsrisico na vier jaar samenwonen af.” 

Zomerse foto van koppel van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 19, 2019 /