Kosten eerste kind: je maakt het zelf zo gek als je wilt

Kosten eerste kind: maak jij je daar zorgen over? Inmiddels ben ik ruim drie jaar moeder en ik heb geleerd dat je het echt zo gek kunt maken als je zelf wilt. Sterker nog: het kan zelfs in je voordeel zijn als je getwijfeld hebt over je kinderwens. In dit artikel geef ik wat meer inzicht in de kosten van een eerste kind.

Kosten eerste kind (CBS)

Als je een kindje krijgt kun je de nodige financiële veranderingen verwachten. Wist je dat het CBS heeft berekend dat we ongeveer 17% van ons netto-inkomen besteden aan ons eerste kind (gegevens mei 2019). Waar dat geld aan uit wordt gegeven? Denk aan kleding, schoenen, luiers, maar ook aan de kinderopvang. Het gemiddelde besteedbaar inkomen van een stel met minderjarige kinderen ligt op 58.500 euro; als je daar het percentage van 17% van neemt, dan komt het er dus op neer dat je 9945 euro uitgeeft aan je eerste kind. Bij twee kinderen wordt het natuurlijk wel iets duurder. Dan gaat 28% van het besteedbaar inkomen naar de kinderen. Gemiddeld is dat dan 16.380 euro.

Kosten grote uitgaven eerste kind

Als je je eerste kindje verwacht, sta je meteen voor de grootste uitgaven. Je hebt tenslotte allerlei zaken nodig – denk aan een complete kinderkamer, kinderwagen, autostoel, maar ook aan kleding en praktische zaken als luiers en (voor de bevalling) het kraampakket. Hoeveel je uitgeeft, heb je echt helemaal zelf in de hand. Zo hebben wij bewust vooraf een budget voor onszelf vastgesteld, waardoor we ons in de babyzaak niet lieten verleiden door de bekende merken.

Anderzijds krijg je ook maar één keer je eerste kindje, dus ik kan me ook voorstellen dat je iets meer uitgeeft. Heb je het budget niet, dan kun je geld lenen. Let daarbij wel op de voorwaarden. Als je voor genderneutrale items kiest, kun je ze ook bij een volgend kindje nogmaals gebruiken. Daarnaast is het helemaal niet gek om spulletjes – als je kleintje er uit is gegroeid – door te verkopen via Marktplaats. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om daar zelf je babyuitzet bij elkaar te verzamelen.

Voordeel van twijfelen

Als je – net als ik – eerst hebt getwijfeld of je wel moeder wil worden (en dus achterloopt op je broer, zus of vriendengroep), dan kan dat ook zo zijn positieve invloed hebben op de kosten van je eerste kind. Zo heb ik heel veel zaken van mijn zusje geleend: van kleding tot aan de autostoel. Dat geldt ook voor mijn schoonzus, wiens zoontje hetzelfde postuur heeft als onze kleine man. Op die manier konden wij flink besparen op kledingkosten. Een buggy hebben we nooit gekocht; die hebben we welgeteld één keer nodig gehad en konden we toen ook van vrienden lenen (die al uit de kleine kinderen waren).

Geef dan wel aan dat je twijfelt, zodat ze het kunnen bewaren. Want als je twijfelt, maar naar de buitenwereld uitspreekt dat er echt geen kindje komt, dan gaan ze de spulletjes natuurlijk ook niet voor jou opzij leggen. Dan maken ze er iemand anders blij mee.  

Bewustwording over de kosten van je eerste kind

Hoeveel geld je uitgeeft aan je eerste kind heb je echt zelf in de hand. Een stukje bewustwording vind ik dan ook erg belangrijk. Een kindje is in de meeste gevallen zeker financieel haalbaar, zolang je je eigen inkomsten en uitgaven maar goed in het oog hebt. Natuurlijk zijn er ontzettend veel schattige kleertjes verkrijgbaar (in tal van prijsklassen), maar heb je echt zoveel kleding nodig? Je kleintje groeit er namelijk ook heel snel uit. Voel het verschil tussen kinderwagens; rijdt die merkwagen zoveel beter dan die van het huismerk? Test het en bepaal dan zelf of je het geld er voor over hebt.

Maar de grootste besparing zijn de luiers. Ja, je kunt kiezen voor uitwasbaar. Maar je kunt ook gewoon voor luiers kiezen en die dan kopen als ze in de aanbieding zijn. Dat scheelt zoveel. Ik gebruik sinds de geboorte van mijn zoontje Pampers, maar heb ze nog nooit voor minder dan 50% per pak gekocht.

Sparen voor je eerste kind

En zet daarnaast al geld opzij (check ook hoeveel rente je krijgt op de kinderspaarrekening). Ik vond de eerste jaren helemaal niet zo duur, maar nu de kleine ouder wordt, valt het me toch op dat de kosten wel stijgen. Het is dan goed om wat achter de hand te hebben.

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 30, 2020 /