Waar zijn de vrouwen in de geschiedenis?

Waar zijn de vrouwen in de geschiedenis? Om 22.15 uur op NPO 2 kun je vanavond (donderdag 8 oktober) kijken naar de aflevering van Grote vragen (VPRO) waarin schrijver en onderzoeker Nadine Akkerman speurt naar de rol van vrouwen in de geschiedenis.

Ander beeld van vrouwen dat we kennen

De ontdekkingen die Nadine Akkerman doet, geven een heel ander beeld dan we kennen. Samen met wetenschapsjournalist Rob van Hattum reist zij af naar het Nationaal Archief van Londen waar Akkerman originele brieven uit de 17de eeuw laat zien die zij raadpleegt voor haar onderzoek.

Nadine Akkerman

Akkerman ontdekte een vrouwelijk spionnennetwerk uit de 17e eeuw en schreef daarover het boek Invisible Agents. Ze ontcijferde geheime boodschappen in de brieven van ‘winterkoningin’ Elizabeth Stuart en publiceerde een driedelig werk van al haar brieven. In 2019 ontving Akkerman voor haar bijzondere werk de Ammodo Science Award.

Oude geheime brieven doorgronden

Rob van Hattum en Nadine Akkeman bezoeken samen de National Archives in Londen waar Akkerman maanden heeft doorgebracht om de oude geheime brieven te doorgronden. In Boston ontmoeten ze samen Jana Dambrogio die speciale geheime brievenvouwtechnieken bestudeert. De oude brieven bevatten een soort papieren boobytraps waarmee de ontvanger kon zien of de brief onderweg was opengemaakt.

De vrouw die model stond voor M in James Bond

Nadine Akkerman wilde heel graag een echte spion ontmoeten. Ze kreeg de kans om voormalig hoofd van de Britse inlichtingendienst MI5, Dame Stella Rimington, te spreken. Zij staat model voor het karakter M uit de James Bond films. Dame Stella Rimington weet als geen ander wat het is om een vrouwelijke spion te zijn.

Daarnaast een ontmoeting met historicus Natalie Zemon Davis. Zij is de grote inspiratiebron voor Akkerman. Uit haar boeken leerde ze hoe je uit ongebruikelijke bronnen van gewone mensen bijzondere historische verhalen kunt reconstrueren.

De regie van deze aflevering ligt in handen van Stephane Kaas. Grote vragen wordt (mede) mogelijk gemaakt door de Vereniging van Universiteiten. Ik ben zelf ook erg benieuwd naar of hier ook nog over het moederschap wordt gesproken in deze reportage of dat moeder worden misschien helemaal niet zo vanzelfsprekend was als ons wordt voorgeschoteld.

Foto: VPRO.

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 8, 2020 /