Stress en schuldgevoel van moeders valt mee

Stress en schuldgevoel van moeders, die worstelen met balans tussen werk en privé valt mee. Vaak wordt het beeld wel geschetst, maar uit recent onderzoek van Kek Mama onder 3500 moeders blijkt dat de dames zichzelf het gelukscijfer 8 geven.

Wat vind ik dat fijn! Want juist doordat het cliché neer wordt gezet van de moeder die altijd stress heeft, te druk is en een schuldgevoel heeft, voel je je ‘anders’ als je er lekker doorheen rol. Aan de andere kant dragen dat soort clichés ook bij aan de twijfel van andere vrouwen. Want als het zo zwaar is, waarom zou je dan eigenlijk een kindje willen?

Twijfel over kinderwens door cliché’s

Ook ik worstelde jaren geleden met dat beeld. Hoe kon ik moeder worden als ik mijn eigen bedrijf niet wilde loslaten. Het is toch not done om een kind veel naar de opvang te brengen? En ga zo maar door. Tot ik met andere (ambitieuze) moeders sprak en zag dat zij allemaal op hun eigen wijze vorm gaven aan het moederschap. Het resulteerde in goede gesprekken met mijn man en uiteindelijk heeft het zeker bijgedragen aan het feit dat ik de knoop heb doorgehakt en nu zelfs al meer dan twee jaar moeder ben. En zo schreef ik dus naast al die drukte thuis en op het werk ook gewoon nog een boek; over de keuze om wel of geen moeder te worden.

Ochtendspits met kinderen

Terug naar het onderzoek. Het valt dus wel mee met het stress-leven en schuldgevoel van moeders. Herkenbaar voor veel (werkende) moeders, is de ochtendspits. Maar slechts 12% van de ondervraagde moeders zegt ’s ochtends altijd stress te hebben, 44% noemt een goede voorbereiding als dé manier om de spits goed door te komen en ervaart geen extreme drukte.

Werk belangrijker dan sociale leven

Opvallend is dat 60% van de ambitieuze moeders hun werk vaker belangrijker vinden dan of even belangrijk als hun sociale leven. 62% van de moeders vindt het geen probleem om de telefoon op te nemen als ze met hun kinderen zijn, al laten ze social media dan even links liggen.

Kek Mama-onderzoek

Het Kek Mama-onderzoek is in juni en juli 2019 gehouden onder 3.500 Nederlandse moeders van 20 t/m 45 jaar door middel van online interviews en is uitgevoerd door bureau TeraKnowledge®. De resultaten zijn representatief op de variabelen leeftijd, hoogst genoten opleidingsniveau en leefgebied.

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 18, 2019 /