Een app voor basisscholen – waar let je op?

Voor de communicatie, informatie en administratie wordt steeds meer gebruik gemaakt van apps die speciaal ontwikkeld zijn voor de basisschool. Er zijn in Nederland inmiddels verschillende aanbieders. De voordelen van een app zijn vaak dat het makkelijk werkt, informatie snel verspreid kan worden en het gebruik door alle partijen als laagdrempelig wordt ervaren. Maar waar let je op bij de aanschaf van een app en wat kun je zelf ter voorbereiding doen? Hieronder 6 tips.

1. Welke functionaliteiten zijn belangrijk voor de school

Wanneer je een basisschool app wilt aanschaffen, dan is het raadzaam om van te voren te bepalen aan welke voorwaarden de app moet voldoen en welke functionaliteiten belangrijk zijn. Met andere woorden; wat wil je allemaal kunnen doen met de app. Alleen berichten verspreiden, of ouders ook de mogelijkheid bieden hun kind afwezig te melden. Binnen de bestaande apps is vaak van alles mogelijk. Van alleen basis functionaliteiten tot een uitgebreid pakket.

2. Wat is voor ouders belangrijk

Naast medewerkers van de school zijn ouders de belangrijkste gebruikers van de app. Ga daarom ook vooral na wat voor ouders belangrijk is. Welke functionaliteiten vinden zij prettig? Wat zouden ze prettig vinden, of waar zitten ze juist helemaal niet op te wachten? Door rekening te houden met de behoeften van alle gebruikers heb je een mooi startpunt bij de zoektocht naar de perfecte app voor jouw basisschool.

3. Mogelijkheid om te koppelen met andere systemen

Het werkt natuurlijk het meest effectief en efficiënt als systemen eenvoudig aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Breng in kaart van welke systemen school gebruik maakt en onderzoek of deze te koppelen zijn met de app die jij op het oog hebt.  

4. Alleen een app of ook een nieuwe website

Er zijn aanbieders die naast apps ook een schoolwebsite aanbieden. Soms wordt gekozen om bij de gebruik van een app ook een nieuwe website te introduceren. En hoewel dit een flinke investering kan zijn, heeft het natuurlijk voordelen. Zo is de app vaak volledig geïntegreerd met de website wat bijvoorbeeld publicatie van berichten op verschillende kanalen nog makkelijker maakt. Daarnaast hebben de app en de website dan dezelfde, uniforme uitstraling.

5. Gebruiksvriendelijkheid & veiligheid

Let ook vooral op de gebruiksvriendelijkheid van de app. Vraag bijvoorbeeld een demo- of proefversie aan. En als beschikbaar; bekijk ook vooral de reviews. En controleer naast de gebruiksvriendelijkheid ook altijd de ook de veiligheid van de app. Ga na of deze 100% AVG-proof is en voldoet aan alle wettelijk gestelde eisen.

6. Gebruikerservaringen bij andere scholen

Schroom ook vooral niet om bij collega’s die werkzaam zijn op andere scholen navraag te doen. Welke app gebruiken zij en welke ervaringen hebben ze met de app. Dit is een heel betrouwbare manier om na te gaan welke voor- en nadelen een bepaalde app heeft. 

Op basis van bovenstaande punten kun jij kiezen voor de meest passende basisschoolapp voor jouw basisschool. Succes!

Twijfel jij over je kinderwens?

november 16, 2020 /