Waarom werken vrouwen niet? (Zijn kinderen reden?)

In de nieuwe KRO-NCRV serie Waarom werken vrouwen niet? onderzoekt journalist Liesbeth Staats een oer-Hollands fenomeen: het parttime paradijs. Balanstrutjes, parttime prinsesjes, deeltijd-diva’s, het debat over arbeidsparticipatie van vrouwen staat al jaren op scherp. Dit programma van Liesbeth Staats is te zien vanaf vanavond – donderdag 12 november – om 20.58 uur op NPO 3.

Deeltijd werken

Ruim 70% van de vrouwen in Nederland werkt in deeltijd. Daarmee werken Nederlandse vrouwen het minst aantal uren van Europa (zo beschreef ik ook in mijn boek). Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen kan financieel niet op eigen benen staan. Zijn onze parttimers zich eigenlijk bewust van hun economische positie? Weten ze wat er gebeurt na een scheiding, of als hun partner werkloos wordt? Of is het parttime model een verworvenheid, een luxe die we moeten koesteren?

Waarom stoppen moeders met werken?

In deze serie praat Liesbeth Staats met vrouwen én mannen over geld, ambitie en vastgeroeste denkbeelden. Ze onderzoekt waarom het nog altijd de moeders zijn die na de geboorte van de kinderen (gedeeltelijk) stoppen met werken en krabt zichzelf even achter de oren als ze een hoogopgeleide fulltime thuisblijfmoeder spreekt die het eigenlijk heel goed voor elkaar heeft met de rust binnen het gezin.

Ambitieloos of zelfs lui?

In aflevering 1 spreken vrouwen zich uit over hun keuzes voor meer of juist minder werken en legt hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen uit waarom dat parttime werken ons zo uniek maakt in Europa. Ontdek alvast meer over de vrouwen, die verschillende keuzes hebben gemaakt.

 • Zo is er Eline die ondanks het feit dat ze een goede opleiding heeft gedaan nu kiest om thuis te zijn met haar twee kinderen. Haar man werkt fulltime. “Emancipatie is dat je zelf kan kiezen of je wel of niet werkt”, is haar stelling. Bovendien doe je het nooit goed. Als je weinig of niet werkt ben je lui, maar werk je fulltime ben je geen goede moeder. Het vrouwengenootschap Salomé denkt daar anders over: je moet economisch zelfstandig zijn, bovendien kan je het niet maken om niets met je studie te doen. 
 • Sander Schimmelpenninck heeft het debat over parttime paradijs Nederland mede op de kaart gezet. Volgens hem zijn parttime werkende vrouwen een luxe, maar is de deeltijdeconomie op termijn niet meer houdbaar. 
 • We maken ook kennis met de jonge Kristel die aan het hoofd staat van een Brabants containerbedrijf. Thuisblijfmoeder Kelly is gaan vloggen over het moederschap en kan daar inmiddels haar man van onderhouden. 
 • Ylske kreeg vier kinderen met een gefortuneerde man. Nu staat ze er alleen voor en moet ze zich opnieuw oriënteren op de arbeidsmarkt. “Had ik het maar anders aangepakt”,zegt zij nu. 
 • En Liesbeth praat met Sigrid Kaag, misschien wel de meest ambitieuze vrouw van Nederland, over het betonnen plafond.

Krijg je kind dan loop je fors salaris mis

Nederlandse vrouwen hebben de afgelopen jaren een enorme inhaalslag gemaakt op scholen en aan universiteiten. Ze studeren vaker en met hogere cijfers af dan mannen. Mooi, zou je denken. Maar zodra er kinderen komen, verandert die voorsprong in een achterstand. Waarom zijn het bijna altijd de vrouwen die minder gaan werken of helemaal stoppen? Bestaat er zoiets als een boete op baren? Dat blijkt… Vrouwen die een kind krijgen lopen fors salaris mis. Terwijl de vaders nergens last van hebben. Daar gaat het in aflevering 2 over.

 • Liesbeth Staats belt tientallen scholen om te peilen wie er gebeld wordt als een kind ziek is: de vader of de moeder? Ze praat met moeders over de druk vanuit scholen: traktaties maken, luizenpluizen, pleinwacht. Ook hier zijn het de moeders die er voor opdraaien.
 • Bestuurssocioloog Mark van Ostaijen vindt de discussie over vrouwen die meer moeten werken een seksistische discussie. Het idee dat mannen kostwinner zijn zit diep verankerd in onze cultuur.
 • Aniek heeft net een nieuwe baan als de coronacrisis uitbreekt. Ze vertelt hoe ze haar baan ternauwernood kan combineren met het thuisonderwijs aan haar twee kinderen. Ze boekt af en toe een hotelkamer om te ontsnappen aan de huiselijke beslommeringen.
 • Jerney en Steph vormen samen de eindredactie van het dagelijkse programma De Vooravond. Zij zijn een lichtend voorbeeld voor de vrouwen én mannen op hun redactie. En ook Fidan Ekiz blijkt last te hebben van altijd ‘aan staan’ voor haar zoontje.
 • Thuis bij Rick Paul van Mulligen en zijn vriend, ouders van twee jonge kinderen, bespreekt Liesbeth of vrouwen anders met baby’s omgaan dan mannen.
 • Op de daddy-daughter day in een Rotterdamse kapsalon leren vaders hoe ze het kroeshaar van hun dochters moeten vlechten.

Vijf dagen kinderopvang geen uitzondering in buurlanden

En heel opmerkelijk: op minder dan paar uur rijden blijkt het helemaal anders te zijn. Vrouwen in onze buurlanden werken veel meer dan wij, zien we in aflevering 3. Vijf dagen kinderopvang is er de regel, niet de uitzondering. Waarom hebben de werkende moeders daar dan geen last van een schuldgevoel?

Traditionele rolpatronen

En aflevering 4 is gereserveerd voor de generatie X en Y. Laten zij zich leiden door de traditionele rolpatronen, of zien ze de nabije toekomst heel anders voor zich?

Deze serie wordt geproduceerd door Human Factor TV.  Waarom werken vrouwen niet? is vanaf donderdag 12 november te zien om 20:58 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.

Twijfel jij over je kinderwens?

november 12, 2020 /