December spelletjes maand: pak de bordspellen!

December is wat mij betreft dé spelletjesmaand bij uitstek. Zeker nu we door het coronavirus gedwongen worden om zoveel mogelijk tijd thuis door te brengen,  bord- en kaartspellen een heel mooi tijdverdrijf. Een bezigheid die ook nog eens heel mooi op anderhalve meter afstand van elkaar kan. Wat wil je nog meer?

Bordspellen

Onze collectie spelletjes is nog niet zo heel groot. We hebben vorig jaar De Kolonisten van Catan aangeschaft en tijdens de eerste golf heb ik – heel toepasselijk – het spel Pandemic aan mijn man cadeau gegeven. Daarnaast hebben we recent Tik Tak Boem van onze buren gekregen. Onze kleine man is nu nog te jong om de woorden af te kunnen maken, maar de bijgeleverde bom is nu al een groot succes. Daarnaast staan op het verlanglijstje voor Sinterklaas ook nog een aantal bordspellen, dus ik ben benieuwd of de collectie nog verder wordt aangevuld.

Onze favoriete bordspellen

Maar als ik echt een favoriet bordspel moet opnoemen, dan blijft dat toch bij uitstek het Keezenspel. Dit hebben we ontdekt tijdens één van onze weekendjes weg met de hele vriendengroep. Het is zo’n spel geworden, dat niet meer mag ontbreken als wij met zijn allen op pad gaan. Daarnaast gingen we voor het coronatijdperk ook regelmatig bij vrienden het spelen.

Keezenspel

Waarom het Keezenspel eruit springt? Het blijft heel verrassend. Er zijn namelijk zoveel factoren die het spel beïnvloeden. Enerzijds welke kaarten je krijgt en anderzijds het gedrag van je medespelers. In het spel zitten onderdelen van klaverjassen. Daarnaast is het niet té tactisch, waardoor je ook gewoon kunt kletsen tijdens het spelen. Lekker drankje erbij, een hapje en wij vermaken ons wel.

Tokkenspel

Wist je dat je het Keezenspel ook eenvoudig kunt omtoveren tot het Tokkenspel. In dat geval moet je op een paar plekken een zwarte stip toevoegen en geldt er een iets andere telling qua stappen die je moet zetten per kaart. Ik heb het net ontdekt, dus moet het nog testen om te kijken of dit leuker is dan het Keezenspel. Waar je het Keezenspel als individu speelt, ga je hier de strijd aan per duo.

Welke spelletjes speel je met een kind van drie?

Nu is het Keezenspel natuurlijk nog niet geschikt voor een kind van drie. Welke spelletjes wij spelen met onze zoon van drie? Het visspel blijft hier favoriet. Meteen is hij razend fanatiek, want hij wil natuurlijk wel meer visjes vangen dan papa of mama. Onder begeleiding gaan ook de raadseltjes in de boekjes met de Electropen heel goed. En wat we ook gaan doen is Kroko Loko, daarbij moet je het juiste dier zoeken en zo de langste krokodil bij elkaar verzamelen. Bij Lobbes geven ze aan dat dit vanaf drie jaar al kan. Dit weekend eens testen.  

Jumbolino

We zijn wel al begonnen met Jumbolino. Dit wordt aangeraden vanaf vier jaar, maar als je de spelregels iets vereenvoudigd gaat dat echt al heel goed met een driejarige. Bij Jumbolino moet je puzzelstukjes verzamelen door het juiste aantal ogen te dobbelen. Zo kun je het clowntje compleet maken. Daarnaast ontdek ik in de webshop van Lobbes ook net een Peppa Pig en Vrienden Raadspel. Die kun je vergelijken met Wie is het. Dat is natuurlijk ook wel erg leuk.

Onze wensenlijst?

Welke bordspellen wij nog op ons wensenlijstje hebben? Er komt een bordspel van de serie Undercover. De eerste twee seizoenen heb ik verslonden (gelukkig komt er ook nog een seizoen drie van Undercover), dus dat bordspel lijkt me een goede vorm van tijdverdrijf. Verder heb je nu ook de escaperoom spellen van Exit. Dat soort kaartspellen lijken mij ook wel heel gaaf. Even het brein aan het werk zetten.

Kaartspellen

Verder heb je nog een aantal kaartspellen, waarvan ik weet dat ze eigenlijk altijd wel een schot in de roos zijn. Voor nu is de kleine man nog te leuk, maar ik zie ons later wel Ezelen en wacht dacht je van Weerwolven En ook Exploding Kittings schijnt geweldig te vanaf zeven jaar.  Wist je dat je zelfs een spelletje heb van Super Mario. Handig als jouw kind eigenlijk iets te veel voor de spelcomputer zit om met Mario te gamen. Dan kun je nu het spel Level 8 spelen met maximaal zes persoen. Dit kaartspel heeft een cool Super Mario design, waarbij tactiek en geluk nodig zijn om van leven naar leven te gaan.

december 4, 2020 /