Kleding bedrukken met logo van je bedrijf?

Ondernemen in deze tijd is voor velen een pittige opgave. Zeker nu veel winkels, maar bijvoorbeeld ook schoonheidsspecialistes en kappers, gedurende de lockdown verplicht de deuren moeten sluiten. Hoe zorg je ervoor dat mensen je bedrijf dan niet vergeten? Moet je bedrukte pennen bij je klanten langsbrengen als cadeautje? Of laat je nu juist kleding bedrukken met het logo van je bedrijf, zodat jullie onderweg goed opvallen… En hoe zit dat belastingtechnisch eigenlijk met kleding van de zaak… Ik duik erin voor dit artikel in de rubriek zakenmama.

Jassen bedrukken

Ben jij als ondernemer nu druk in de weer met het thuisbezorgen van producten uit jouw winkel, die je helaas door de lockdown hebt moeten sluiten? Dan is jassen bedrukken misschien een leuk plan (én meteen een leuk en nuttig cadeautje voor je personeel). Je ziet tenslotte dat veel ondernemers nu in hun eigen omgeving (of de fiets) met allerhande bestellingen bij hun klanten langsgaan. Als mensen jou of je personeel dan zien fietsen, dan zien ze aan je jas dat je je producten ook tot huis brengt. Ideaal voor de mensen die niet zo actief op social media zijn en dus helemaal hebben gemist dat je dat ook doet. Je hebt ze in allerlei modellen en prijsklasses, zodat je echt een jas om te bedrukken kunt uitzoeken die past bij jouw bedrijf en de uitstraling van je business.

Kerstmuts bedrukken

Natuurlijk kun je ook nog denken aan bedrukte mutsen. En wat dacht je als leuk extraatje voor deze dagen: bedrukte kerstmutsen. Die kun je al heel voordelig kopen. En voor je klanten is het toch leuk om iets extra’s te krijgen. Hebben ze kleine kinderen in huis, dan weet je helemaal dat dit een schot in de roos is, want – en ik zie dat hier – die kleintjes vinden het heerlijk om zich zo te ‘verkleden’ als de kerstman. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer – betaalbare – presentjes te bedenken. Zo blijft de bedrukte pen wat mij betreft altijd een schot in de roos. Die van een bekende online inktverkoper vind ik zelfs zo lekker schrijven dat ik puur en alleen daarom mijn inkt daar zou bestellen. Ze mogen dat dan al jaren bij hun bestellingen doen; het voelt voor mij iedere keer weer als een cadeautje.

Twijfelmoeder kleding?

Maar even terug op de kleding van de zaak. Wist je dat ik zelfs kleding heb laten bedrukken met het logo van Twijfelmoeder? Ik moet toegeven dat ik die in deze tijd echt veel draag. Ook als ik een Teams-meeting heb. Op mijn kantoor is het best wel fris. En dan is een warme hoodie of hooded sweater écht een uitkomst. Darnaast heb ik een sportshirtje, waarmee ik iedere week train. Okay, op dit moment heb ik daar qua reclame natuurlijk helemaal niets van, want binnen ziet alleen mijn trainer het. En bij tennissen zitten er nog heel wat laagjes overheen.

Wanneer zijn de kosten van kleding voor werk aftrekbaar?

Hoe dat ook alweer zit met het aftrekken van kosten voor kleding. Daarvoor hebben we de website van de Belastingdienst er eventjes bijgepakt. In het overzicht van mogelijke aftrekbare zakelijke kosten, staat ook kleding. De Belastingdienst schrijft: “Werkkleding is kleding die u (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van uw onderneming. Dit moet blijken uit de uiterlijke kenmerken van de kleding, bijvoorbeeld: een uniform of overall. Is de kleding ook geschikt om buiten uw onderneming te dragen? Dan moet de kleding zijn voorzien van een beeldmerk met een oppervlakte van minimaal 70 cm2. Het beeldmerk moet verwijzen naar uw onderneming.” Kortom bij het bedrukken van kleding moet je er echt op letten dat je logo goed in beeld is.

Kleding op de zaak…

Kan er echt niet meer als het gaat om kleding op de zaak? Tijdens mijn Google-rondje ontdek ik wel dat er wat grijze gebieden zijn. Zo las ik dat de fiscus een uitzondering voor artiesten en presentatoren maakt; zij mogen ook ‘gewone’ kleren aftrekken van de belasting als zij kunnen aantonen dat zij die echt voor hun werk hebben gekocht. En een maatpak of mantelpak van de zaak zou misschien ook een optie zijn als-ie echt alleen maar op de zaak blijft, zo las ik dan weer elders. Daarbij moet je wel aannemelijk kunnen maken dat de kleding ook écht alleen bij jou op kantoor blijft. Of dat echt zo is? Kijk, ik ben natuurlijk geen boekhouder of accountant ofzo. Informeer dus voor je deze kosten gaat maken of dit echt zo is. Dat kun je doen bij de professional die jouw aangifte doet, maar je kunt natuurlijk ook even met de Belastingtelefoon bellen en jouw situatie toelichten.

december 21, 2020 /