Twijfelen over een kindje door hernia of andere gezondheidsklachten

Twijfel jij aan je kinderwens, omdat je je zorgen maakt over je gezondheid? Heb je bijvoorbeeld last van een hernia? Of problemen met je gewrichten? Ben je bang dat een zwangerschap te zwaar is voor jouw lijf? Of dat je de zorg voor een kindje niet aankunt?

Hernia

Wist je dat 3% van de Nederlanders een hernia heeft (gehad). Met name de rug- en nekhernia komen het meeste voor. Daarbij hebben de meeste mensen vooral klachten in de onderrug. Bij de één gaat het alleen om een ‘doof’ gevoel, maar anderen hebben ernstige pijnklachten en zelfs zenuwuitval. De oorzaak? In meer dan 50% is het puur pech; dan gaat het om een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijven. Iets dat vaker voorkomt in bepaalde families. Maar het kan ook komen door overbelasting of juist gebrek aan beweging (en langdurig stilzitten). Maar ook een plotselinge draaibeweging van de romp of een slechte spierconditie kunnen de oorzaak van een hernia zijn. Je kunt op iedere leeftijd een hernia krijgen, maar dit komt vaak voor bij mensen tussen de twintig en vijftig jaar oud.

Hernia en zwangerschap

Zwanger worden met een hernia is mogelijk, maar professionals vinden het niet verstandig. Juist tijdens de zwangerschap kunnen – onder invloed van de hormonen – de klachten toenemen en kun je dus meer pijn ervaren. Een operatie is niet mogelijk en ook het slikken van (zware) medicijnen is onverstandig vanwege de gezondheid van de baby die zich in jouw buik aan het ontwikkelen is. Daarom is het zo goed om rugklachten serieus te nemen. Als er dan namelijk echt iets aan de hand is, dan kan er meteen contact op worden genomen met een professional. Als een hernia operatie dan noodzakelijk is, kun je dit zonder problemen doen.

Zwanger worden na hernia operatie

Zwanger worden na een hernia operatie is namelijk gewoon mogelijk. Hier hebben artsen geen bezwaar tegen. Je kunt dit eventueel met je neurochirurg bespreekbaar maken, mocht je twijfelen. Bang dat je weer klachten krijgt? Natuurlijk kun je rugpijn krijgen, maar je hebt geen grotere kans op een nieuwe hernia tijdens de zwangerschap als je dit eerder al hebt gehad. Ook vrouwen die géén hernia hebben gehad, klagen aan het eind van hun zwangerschap vaak over rugpijn.

Gezondheidsklachten

Twijfel jij, omdat je fysieke gezondheid te wensen overlaat? Zie je jezelf nog niet achter je kindje aanrennen, omdat je vaak last van kniepijn hebt? Of zijn er andere zaken, waarvan je denkt ‘die zouden me in de weg kunnen zitten’. Dan is het vooral belangrijk dat je naar die klachten laat kijken. Stel dat niet uit. Misschien is er wel een verklaring en misschien zelfs een oplossing voor (denk aan een knieprothese bij die kniepijn).

Luister naar je lijf

Ik ben natuurlijk geen arts, maar wat ik heb geleerd is dat het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren en daarnaar te handelen. Je kunt jezelf al Googelende helemaal gek maken, maar laat er eens een professional naar kijken. Als jij je beter voelt, kun je ook beter beoordelen of een kindje wel of niet bij jou past.

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 28, 2021 /