Waar let je op bij het kiezen van een nieuwe bril? (tips!)

Kun jij de ondertiteling van je favoriete Netflix-serie ineens niet meer goed lezen? Of moet jij je telefoon steeds verder van je afhouden om de tekst op het scherm te kunnen lezen? Misschien heb je een bril nodig. Of misschien draag je al een bril, maar wordt het tijd voor een nieuwe. Maar waar let je eigenlijk op bij het kiezen van een nieuwe bril? Dat lees je hieronder.

First things first: de brillenglazen

Laten we beginnen met het belangrijkste: de glazen van jouw nieuwe bril moeten de juiste sterkte hebben. Laat daarom altijd eerst je ogen opmeten voordat je een bril aanschaft. Ook als je al een bril draagt. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe bril de juiste sterkte heeft. Maar de juiste sterkte is nog lang niet alles. Tegenwoordig kun je namelijk ook kiezen voor multifocale glazen, computerglazen en glazen met een blauwlichtfilter. Welke glazen het beste bij jou passen, hangt af van je wensen en leefstijl. En dan kun je ook nog kiezen uit diverse glasopties die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je glazen langer meegaan. Denk aan:

 • Kraswerende glazen.
 • Ontspiegelde glazen.
 • Geharde glazen.
 • Extra dunne (lichtgewicht) glazen.
 • Vuil-, stof- en waterafstotende glazen.
 • Glazen met UV-bescherming.

Tip: wist je dat een nieuwe bril in veel gevallen wordt vergoed door je zorgverzekeraar?

De vorm van het montuur

Als je eenmaal de juiste brillenglazen hebt gekozen, dan begint the fun part: het uitkiezen van een montuur. Bij het kiezen van het juiste montuur kun je letten op de vorm van je gezicht, de kleur van je ogen, de kleur van je haar en de ondertoon van je huid.

Laten we beginnen met de vorm. Welke vorm montuur bij jouw gezicht past, hangt af van de vorm van je gezicht:

 • Heb jij een rond gezicht? Kies dan voor een vierkant of rechthoekig montuur. Ronde brillen kun je beter vermijden.
 • Heb jij een ovaal gezicht? Geluksvogel! Bijna elke bril staat jou goed.
 • Heb jij een vierkant (hoekig) gezicht? Dan staat een ronde of ovale bril jou goed. Vierkante en rechthoekige monturen kun je beter overslaan.
 • Heb jij een driehoekig gezicht? Kies dan voor een breed of rond montuur.
 • Heb jij een hartvormig gezicht? Dan brengt een breed of rechthoekig montuur jouw gezicht mooi in balans.

De kleur van het montuur

Nu rest alleen nog het uitkiezen van een passende kleur. Welke kleur montuur goed bij jou past, hangt onder meer af van de kleur van je ogen, de kleur van je haar en de ondertoon van je huid.

De kleur van je ogen:

 • Heb jij blauwe ogen? Kies voor een blauw montuur als je het veilig wilt spelen. Wil jij je ogen juist laten spreken? Probeer dan eens een koperkleurig of terracotta montuur.
 • Heb jij groene ogen? Een groen montuur is dan altijd goed. Kies voor aubergine, dieprood of mahonie als je niet bang bent om je ogen op te laten vallen.
 • Heb jij bruine ogen? Dan staat bijna elke kleur jou goed. Veilige opties zijn zwarte en bruine monturen. Gewaagde opties zijn zilver- en goudkleurige monturen.
 • Heb jij grijze ogen? Met een zilverkleurig of grijs montuur kun je de plank niet misslaan. Laat je ogen spreken met een blauw, rood of paars montuur.

De kleur van je haar:

 • Heb jij blond haar? Kies voor een montuur met een lichte kleur.
 • Heb jij bruin haar? Een montuur met een donkere kleur staat jou het mooist.
 • Heb jij rood haar? Lucky you! Jij kunt elke kleur bril goed hebben.

De ondertoon van je huid:

 • Koele ondertoon: een huid met een koele ondertoon kun je herkennen aan een roze of olijfkleurige gloed. Mensen met een koele ondertoon worden niet snel bruin en/of verbranden snel, hebben vaak blauwe ogen en licht haar. Kies voor een bril met een koele kleur, zoals blauw en grijs. Ook pasteltinten passen mooi bij jouw huid.
 • Warme ondertoon: een huid met een warme ondertoon kun je herkennen aan een oranje of gelige gloed. Mensen met een warme ondertonen worden makkelijk bruin en/of verbranden minder snel, hebben vaak bruine of groene ogen en donker haar. Een bril met een warme kleur staat jou goed. Denk aan bruin, rood of donkergroen. Een felle kleur zal jou ook niet misstaan.

Toch liever contactlenzen?

Er zijn dus heel wat zaken waar je op moet letten bij het uitkiezen van een nieuwe bril. Denk jij nu: wat een gedoe? Dan kun je natuurlijk ook makkelijk een paar lenzen bestellen. Ook als je zowel van dichtbij als veraf niet scherp meer kunt zien, kun je kiezen voor contactlenzen, want tegenwoordig bestaan er ook multifocale contactlenzen.

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 14, 2021 /