De angstpodcast van Daan Heerma van Voss

Wist je dat bijna 20% van de Nederladers op enig moment in zijn of haar leven wordt gediagnosticeerd met een angststoornis? Dat is in de coronacrisis alleen maar toegenomen. Daan Heerma van Voss en Remy van den Brand presenteren nu dan ook De angstpodcast.

De angstpodcast

De angstpodcast is een vijfdelige podcastserie over angst waarin zij met wetenschappers en angstigen in gesprek gaan over wat angst nu precies is, waar de grens tussen ‘normale’ en ‘abnormale’ angsten ligt, en of angst misschien ook om te buigen is tot een positieve kracht. Met onder meer: neuropsycholoog Erik Scherder, psychiaters Nelleke Nicolai, Jan Swinkels en Gerrit Glas, medisch historicus Timo Bolt en cabaretier/acteur Pepijn Schoneveld.

Op Twijfelmoeder ging het ook al verschillende keren over angs, bijvoorbeeld voor de bevalling, maar ook de allesverlammende angst voor spijt.

Daan Heerma van Voss

Hoofdpersoon en schrijver Daan Heerma van Voss (1986) staat niet per se bekend als angstig. Van Voss is voor verscheidene kranten naar oorlogsgebieden gereisd, heeft openlijk geschreven over zijn botsingen met het autoritaire regime van China.

Angst heerst in familie

Tóch worstelt hij al vanaf zijn kindertijd met angsten; hij heeft last van paniekaanvallen en langdurige periodes van angstigheid, al dan niet gecombineerd met depressie. Angst heerst in zijn familie, ook Daans moeder, oma en overgrootvader hadden er last van. De vraag wat toch die angst is die hem beheerst, houdt hem al zeker twintig jaar bezig.

De Bange Mens

Voor zijn nieuwste boek De Bange Mens ging Daan Heerma van Voss – in opdracht van zijn geliefde – op zoek naar de bron van zijn angsten. Niet alleen naar zijn eigen angsten, want “angst is de grondtoon van onze samenleving,” aldus de schrijver.

Remy van den Brand

En naast het boek is er dus ook een podcast. Die maakte hij samen met radiomaakster Remy van den Brand. Remy van den Brand heeft totaal geen last van angstaanvallen. Het tweetal onderzoek in deze podcast het fenomeen angst met diverse (ervarings)deskundigen en artiesten.

Podcast over angst

De eerste aflevering van De angstpodcast is vanaf woensdag 21 april exclusief te horen in de NPO Radio 1-podcast DOCS. Vanaf donderdag 22 april is De angtspodcast te beluisteren via vpro.nl, nporadio1.nl/podcasts en alle populaire podcastplatforms. Nieuwe afleveringen verschijnen tweewekelijks.

Foto: VPRO / Mikko Kuiper

Twijfel jij over je kinderwens?

april 20, 2021 /