Vanaf welke leeftijd is een kind ’s nachts droog?

Vanaf welke leeftijd is een kind ’s nachts droog? Het is een vraag die menig ouder van een peuter of kleuter vast wel eens heeft opgezocht. Zeker als je kindje overdag geen luiers meer nodig heeft én zich daardoor ‘te groot’ voelt om met een pamper aan te gaan slapen. Maar die ongelukjes he… Hoe ga je daar dan mee om?

Matrasbeschermer

De eerste stap die je als ouder kunt zetten, is er vooral eentje voor je gemoedsrust. Zorg voor een goede matrasbeschermer. Als je kindje dan per ongeluk in bed plast dan hoef jij je geen zorgen te maken om het matras. Urinevlekken wil je ten alle tijden voorkomen; hoe goed je het ook reinigt het ziet er toch altijd onhygiënisch uit. Dat voorkom je dus door een matrasbeschermer, waarmee je er direct voor zorgt dat de matras ook goed blijft qua kwaliteit. De hoes beschermt namelijk ook tegen bacteriën, vuil en huisstofmijt.

Molton

Waar een matrasbeschermer vaak de gehele matras beschermt, omdat je ‘m als het ware over het matras ritst, daar beschermt een molton alleen de bovenzijde. Ook deze biedt bescherming tegen vocht, bacteriën, vuil en huisstofmijt. Bescherm je je matras niet met een molton dan krijgen deze dus vrij spel. En nee, dat hoef je echt niet te zien op het matras; er speelt zich natuurlijk ook van alles in je matras af. Tja, en als je dan weet dat je als volwassenen een halve liter vocht per nacht verliest, dan is een molton eigenlijk bij ieder bed wel aan te raden.

Hoeslaken

Met een fijn hoeslaken over de molton kan je eigenlijk niets meer gebeuren. Natuurlijk kan je kindje een keer een ongelukje hebben. Het is dan zaak om voldoende schoon beddengoed in huis te hebben, zodat je het bed meteen kan verschonen, zodat je kindje weer verder kan slapen. In dat geval reageer je als ouder ook gewoon veel relaxter is mijn ervaring. Het is een ongelukje, waar je zoon of dochter niets aan kan doen. Straffen heeft ook echt geen zin.

Keuze aan kind

Als je er relaxter in staat (omdat je je maatregelen hebt genomen met een matrasbeschermer en/of molton), dan hoeft je kindje ook niet langer een luier te dragen als hij of zij dat ’s nachts niet meer wil. Uiteindelijk moeten ze toch zelf ook gaan aanvoelen wanneer ze naar de wc moeten. Heb je het gevoel dat dit proces te lang duurt, dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld met een plaswekker te gaan trainen.

Zindelijkheid ’s nachts bevorderen

Daarnaast zijn er verschillende adviezen, die je als ouder kunt volgen om de zindelijkheid ’s nachts te bevorderen. Het is daarbij vooral belangrijk dat je consequent blijft in de methode die je volgt. Laat je kind bijvoorbeeld altijd even plassen voor hij of zij gaat slapen. Daarnaast kun je er voor kiezen om je kind, voordat je zelf gaat slapen, te wekken om te plassen. Dat klinkt misschien heel rigoureus, maar in de praktijk zie je dat een kindje vaak zo weer verder slaapt. Merk je dat het een aantal nachten goed gaat, omdat de luier ’s ochtends droog is, probeer het dan eens zonder luier. Een kind merkt het dan sneller als hij of zij een ongelukje heeft. Althans: dat is de theorie. Sommige kinderen slapen zo vast dat ze zelfs van een nat bed niet wakker worden. Daarom is het zo belangrijk om voor een manier te kiezen die bij jouw kind past. Jij kent hem of haar tenslotte het beste.

Geduldig

En wees vooral geduldig. Weet dat er verschil kan zijn tussen wanneer je kind overdag zindelijkheid is en wanneer hij of zij ’s nachts droog is. Weet ook dat je kind geen uitzondering is als er op zijn of haar vijfde nog in bed wordt geplast. Het Universiteit Medisch Centrum Groningen meldt zelfs dat kinderen vanaf zeven jaar meestal droog zijn ’s nachts. Kortom: het kan iets langer duren dan je misschien had gehoopt, maar dat wil niet meteen zeggen dat er problemen zijn.

april 15, 2021 /