Corona en seks: invloed op ons seksleven

Corona heeft invloed op ons seksleven; dat hebben we het afgelopen jaar al van verschillende onderzoekers, seksuologen en relatietherapeuten kunnen horen. We duiken minder met onze partner tussen de lakens, maar anderzijds las ik ook dat er meer masturbatie plaatsvindt en aan cyberseks wordt gedaan.

Seks en corona

Zo heeft bijna één op de vier Nederlanders sinds corona minder seks. Dat blijkt uit het Corona Love Challenges-onderzoek onder zo’n 600 Nederlanders van erotiekretailer Christine le Duc. 66% procent van de mannen geeft aan dat ze te weinig fysiek contact hebben, terwijl dit voor maar 33% van de vrouwen een gemis heeft. Hoe dat komt? Enerzijds wordt aangegeven dat ze minder vaak in de stemming zijn, maar ook dat de kinderen vaker thuis zijn, men meer stress heeft en men minder tijd voor zichzelf heeft. Wist je dat dat laatste heel belangrijk is? Het mysterie en verlangen naar elkaar valt vaker weg, omdat je elkaar de hele dag ziet en daardoor ’s avonds ook minder tegen elkaar te vertellen hebt.

Experimenteren

De sleur ligt in deze periode op de loer… Daarom raden seksuologen aan om in deze tijd juist meer te experimenteren met elkaar. Gebruik de tijd die je nu meer samen hebt om elkaar (opnieuw) te ontdekken. Als je al langer samen bent, weet je precies waar de ander opgewonden van raakt. Blijf moeite voor elkaar doen en kijk verder naar wat jullie lekker vinden. Neem er eens speeltjes bij.

Wand vibrator

Wat dacht je van de wand vibrator (die je uitwendig gebruikt)? Dat is een lange staf met bovenaan een grote knop. Je kunt het een beetje met een toverstaf vergelijken. Eentje die een glimlach op je gezicht doet verschijnen met zijn trillingen. Fijn om te gebruiken als je even een momentje alleen hebt, maar zeker ook om samen met je partner een nieuwe impuls aan je seksleven te geven.

Masturbatie

In het Parool van vorig jaar las ik in een interview met Erick Janssen – hoogleraar bij het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven – dat uit eerste onderzoeken naar seksualiteit en corona bleek dat ‘stellen minder seks hebben, maar dat er meer masturbatie plaatsvindt en aan cyberseks wordt gedaan’. Ook hij geeft aan dat seks invloed kan hebben op hoeveel zin je hebt. Al is dat heel persoonlijk. “Stress kan, afhankelijk van wie je bent, ook de zin in seks doen toenemen.”

Single

Kijk je naar singles en seksualiteit tijdens de coronacrisis dan heeft Rutgers – het kenniscentrum voor seksualiteit in Nederland – daar zowel in het voorjaar van 2020 als in de winter van 2020 onderzoek naar gedaan. Zij ontdekten dat er tijdens de lockdown periodes beduidend minder is gedate en dat singles ook minder seks hadden dan voor de coronacrisis. Singles die wel seks hebben, hebben minder vaak een one night stand, maar kiezen voor dezelfde losse partner. Single Jongeren in de leeftijd van zestien tot twintig jaar zijn daarnaast in (bijna) dertig procent van de gevallen meer gaan masturberen en meer naar porno gaan kijken. Bij volwassenen is hierin weinig veranderd.

Zo zijn er altijd zaken die invloed hebben op ons seksleven. Een bevalling is er daar natuurlijk ook één van; we schreven eerder dit artikel over seks na de bevalling. Iets wat ook voor een deel van de Nederlanders relevant is, want na de eerste coronagolf werd er toch gesproken over een babyboom. Wat dat betreft gingen seks en corona toen net wat beter samen…

mei 27, 2021 /