Doe-het-zelven én tuinieren – vermaak in coronatijd

Wist je dat één op de vijf Nederlanders het afgelopen jaar een nieuwe hobby heeft gekregen? Zo is de belangstelling voor onder andere doe-het-zelven en tuinieren aanzienlijk gegroeid. Heel herkenbaar, want hier zijn ook al de nodige klussen aangepakt.

Tuinieren

Uit het onderzoek van het Analyse-instituut YouGov en Readly is gebleken dat met name de interesse in tuinieren flink is gestegen tijdens de pandemie. 19% van de ondervraagden is in de tuin aan de slag gegaan. Zo heeft 61% planten of bloemen gepot, plantte 44% groenten en kruiden en 39% pakte de tuin grondig aan.

Heg

Iets dat we zelf ook hebben gedaan. Wij hebben in de hele tuin een beregeningsinstallatie aangelegd. En daarnaast zijn we erg druk in de weer met onze heg, die flink de lucht in is geschoten. Nu de dorre blaadjes plaats hebben gemaakt voor verse groene, konden we ook met onze nieuwe bladblazer aan de slag. Want je wil natuurlijk geen bladeren op het gras en het terras. Een bladblazer is wat dat betreft dan onmisbaar.

Doe-het-zelven

Aan het begin van de coronagolf zagen we sowieso dat het veel drukker was in doe-het-zelf-zaken. En als je inmiddels kijkt naar de prijs van bouwmaterialen, dan zie je dat die ook flink in de lucht is geschoten. Dat is niet gek, want uit het eerder gemelde onderzoek blijkt dat 22% van de Nederlanders meer interesse kreeg in het (ver)bouwen of repareren, waarbij ze zelf aan de slag gingen. Klussen wordt door 39% zelfs een nieuwe hobby genoemd.

Klussers

Wie al jaren meeleest op mijn blog, weet dat wij sowieso wel klussers zijn. We hebben ons huis volledig zelf gebouwd en in onze garage vind je dan ook allerlei apparaten die wel bij de één of andere klus van pas komen. Van afkortzagen tot boormachine, schuurmachine en ga zo maar door… En dan heb ik het nog niet over alle schroefjes, boutjes en ga zo maar door. Het is prachtig om te zien dat onze kleine man daar nu al interesse in heeft. Tja, wat wil je met zo’n handige vader en opa (die hier samen het bouwteam vormen, want ik ben wat dat betreft minder handig).

Overkapping

Welke klus wij hebben opgepakt tijdens de coronacrisis? In huis is alles nog spik en span, maar buiten hadden we nog wel wensen. Een overkapping misten we nog. Dus die hebben we na de eerste coronagolf gerealiseerd. En wel over de volledige lengte en breedte van ons terras. Een flinke klus, waar we inmiddels ontzettend van kunnen genieten. Als de temperatuur aangenaam is, maakt het niet uit dat het regent, wij zitten voortaan droog. De volgende klus zal er ook één voor de tuin zijn. Daar willen we nog een schuurtje realiseren waar al het tuinmateriaal opgeborgen kan worden. Zodat er in de garage weer meer klusruimte overblijft.

mei 27, 2021 /