Gevelbekleding geeft woning karakter

De juiste gevelbekleding geeft je woning karakter, maar het kan ook voor heel wat hoofdbrekers zorgen. Zeker op het moment dat je nog op zoek bent naar een nieuwe woning. Heeft het bijvoorbeeld niet meer onderhoud nodig dan een gewone gemetselde muur? Anderzijds: het geeft in veel gevallen de woning ook net wat extra’s. Hij springt zo in het oog. Tijd dus om je te verdiepen in de mogelijkheden op het gebied van gevelbekleding.

Hout

In onze zoektocht naar een woning (inmiddels al heel wat jaartjes geleden), maar ook in de ontwerpfase van ons nieuwe huis, is hout een vorm van gevelbekleding die je vaker tegenkomt. Dan denk je meteen ‘dat wordt veel schilderen’. Gelukkig hoeft dat niet meer. Je kunt voor die houtlook kiezen en je geen zorgen meer maken. Dan kies je namelijk voor kunststof gevelbekleding.

De kunststof panelen zijn kleurvast, waardoor je niet eens ziet of een gebouw er pas één of tien jaar staat. Qua houtlook zijn er sowieso steeds meer dessins te vinden. Denk bijvoorbeeld aan robuust eikenhout, maar ook aan teak of warm notenhout. Fijne is dat ze onderhoudsarm, krasvast, vuilafstotend, maar ook weer-, corrosie- en chemicaliënbestendig zijn. Ideaal én natuurlijk in niets te vergelijken met echt hout wat je om de zoveel jaar echt grondig onder handen moet nemen om het mooi te laten blijven.

Gevelbekleding

Op het gebied van gevelbekleding is nog veel meer mogelijk. Iets waar ik zelf ook nooit bij stil had gestaan, totdat we in gesprek gingen met architecten over een ontwerp voor onze nieuwe woning. Je kent misschien wel de moderne villa’s met wit gestucte wanden, maar je kunt zo’n luxe uitstraling ook creëren door de muren te voorzien van een steenlaag. En dan niet de bakstenen, die we allemaal kennen, maar juist door er stenen panelen op te verlijmen. Dat oogt – in het juiste ontwerp natuurlijk – echt heel chic. Maar ook op het gebied van kunststof kun je kiezen voor panelen in tal van kleuren (naast de diverse houtlook dessins). Of ga je toch liever voor écht hout? Want dat is ook mogelijk.

Kortom: keuzes te over, waarbij het belangrijk is dat je kijkt naar wat voor type woningeigenaar je bent. Ben jij een echte ‘handige harry’, die graag aan de slag gaat in en om huis? Dan kun je kiezen voor een vorm van gevelbekleding die net wat meer onderhoud nodig heeft. Wil je er helemaal geen omkijken naar hebben, dan verdiep je je in de onderhoudsarme mogelijkheden.

Verdiepen

Doe dat vooraf of tijdens je huizenjacht; zo weet je namelijk meteen welke investering nodig is om een woning naar jouw zin te maken. En wie weet kun je daardoor wel sneller reageren dan andere potentiële kopers, die zich hier nog niet in hebben verdiept.

mei 12, 2021 /