Kun je als ondernemer zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Kun je als ondernemer zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dat is natuurlijk een heel persoonlijke vraag en het ligt echt helemaal aan de financiële omstandigheden waarin je verkeert. Toch heeft het coronavirus mij wel aan het denken gezet.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering?!

Ik ben nu bijna zestien jaar actief als zelfstandig ondernemer en heb me eigenlijk nooit zorgen gemaakt over het feit dat ik geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heb. Wat voor risico loop je nu als tekstschrijver, die in 95% van de gevallen gewoon achter haar eigen bureautje zit? Ja, in het geval van een zwangerschap is het fijn, maar dan moet je die betreffende verzekering in de meeste gevallen al een aantal jaar hebben. En ik heb vooral getwijfeld over die kinderwens (en dacht ‘m daar dus niet voor nodig te hebben).

Coronavirus

Toch heeft het coronavirus me aan het denken gezet over het belang van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. In mijn omgeving zag ik gezonde ondernemers ziek worden. En niet zomaar ziek. Nee, ze hebben maanden later nog steeds last van klachten door long covid, waardoor ze niet voor 100% kunnen werken. Een scenario waar ik voorheen eigenlijk nooit rekening mee heb gehouden. Hoe groot is de kans tenslotte dat je als dertiger zo ernstig ziek wordt? Nou, dankzij corona zien we dat eigenlijk niemand veilig is voor een virus.

Prijzig…

Ja, dan is het even schrikken als je de bedragen van zo’n verzekering ziet. Aan de andere kant: is dat niet bij alle verzekeringen zo? Je geeft tenslotte geld uit aan iets wat je nooit nodig hoeft te hebben. Wat dat betreft, is het eigenlijk best gek dat we wel beknibbelen op een verzekering die met onze gezondheid te maken heeft. Maar dat we bepaalde verzekeringen – bijvoorbeeld voor ons huis – eigenlijk zonder al te veel nadenken afsluiten.

Trampoline

En ja, toen onze trampoline tijdens een fikse storm door de lucht vloog en zich om het hek van de buurvrouw vouwde, was ik ook blij dat de verzekeraar een compleet nieuwe vergoedde. Dat is het voordeel van een goede verzekeraar: dan hoef je je nergens zorgen over te maken en kun je je richten op wat echt speelt. In het geval van de trampoline: snel een nieuwe zoeken. In het geval van een arbeidsongeschiktheidsverzekering: je rust nemen om te herstellen. En dus niet ziek half werk leveren aan klanten, omdat je toch maar door blijft gaan.

Jouw situatie

En zoals je bijvoorbeeld bij de verzekering van je woning keuzes maakt; zo maak je die ook bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bijvoorbeeld wat wachttijd betreft. Dat is het aantal dagen, voordat je arbeidsongeschiktheidsuitkering begint. Vergelijk het met je eigen risico. Tijdens die dagen, weken of maanden – ongeacht waar je voor kiest krijg je nog geen uitkering; je neemt zelf het risico. Dat betekent ook dat je minder hoeft te betalen. Er zijn zzp’ers, die dit bijvoorbeeld aanvullen met een broodfonds (die een maximale uitkering van twee jaar kennen). Maar ook het verzekerd bedrag kun je zelf bepalen. Dat is volledig afhankelijk van je eigen financiële situatie. Misschien heb je helemaal niet zo’n hoog bedrag nodig om maandelijks rond te komen. Ook daar valt dus nog wat te besparen…

mei 28, 2021 /