Thuis sporten: voor ieder wat wils (tips!)

Toe aan meer lichaamsbeweging, maar heb je geen zin om naar de sportschool te gaan? Dan zijn er verschillende manieren waarop je toch in beweging kunt komen en dus thuis kunt sporten. Van je eigen sportschool met diverse fitnessapparatuur tot handig gebruik maken van het speelgoed van je kind(eren). Er is echt voor ieder wat wils.

Fietsen

Heb je nog een racefiets of mountainbike staan? Dan kun je met dit mooie weer natuurlijk allerlei routes rijden. Heb je daar eigenlijk niets zo’n zin in, maar wil je wel fietsen? Wat dacht je van een fietstrainer? Zo kun je binnenshuis gewoon op je eigen koersfiets of mountainbike rijden. Voordeel van zo’n fietstrainer is, is dat je dus geen groot fitnessapparatuur hoeft aan te schaffen. Je kiest gewoon uit één van de vele fietstrainers, installeert je fiets en gaat aan de slag. Als je dat voor tv doet, kun je dit combineren met bingewatchen. Ideaal!

(Hard)lopen

Ben jij geen fietser, maar meer van het (hard)lopen? Trek dan lekker naar buiten en maak mooie wandel- of hardlooprondjes in de buurt. Zelf heb ik me voorgenomen om dagelijks 10.000 stappen te zetten en dat lukt eigenlijk bijna iedere dag. Mijn geheim? Ik heb tegen heel veel mensen uitgesproken dat ik dit doel wil halen. Als ik op ClubHouse kom, vraagt de vaste ‘bende’ op hoeveel stappen ik al zit. Regent het? Dan loop ik gewoon rondjes door de woonkamer. Binnen doe ik dat vaak ook met de tv aan. Ideaal! Aan de andere kant zou een loopband misschien dus ook wel ideaal kunnen zijn. Zeker als hardlopen meer jouw ding is.

Zitten

Wist je dat je zelfs als je achter je bureau zit in beweging kunt komen? Vervang je bureaustoel door een zitbal. Dat zal in eerste instantie echt wel wennen zijn, maar dankzij het balanceren op de fitnessbal versterk je je core en je balans. Wist je dat je onbewust zelfs een betere lichaams- en zithouding aanneemt? Daarnaast kun je zo’n wellness bal ook gebruiken voor verschillende oefeningen, waarmee je diverse spiergroepen kunt trainen. In combinatie met een paar kettlebells kun je via YouTube dan echt hele leuke trainingen vinden.

Trampoline

Heb je een trampoline in de tuin voor je kinderen? Of heb je juist zo’n kleintje voor in huis? Wist je dat je hier ook tal van oefeningen op kunt doen. Even checken hoeveel lichaamsgewicht dat-ie mag hebben en je kunt helemaal losgaan. Wij hebben zelf bijvoorbeeld een trampoline die meer dan honderd kilo kan dragen. Daar kan ik dus naar hartenlust op springen. Wat een heerlijk gevoel is dat. Je voelt je weer terug kind en traint ondertussen je bil- en buikspieren en vergeet ook de kuitspieren, hamstrings en quadriceps niet.

Hoepelen

Kunnen jouw bekkembodemspieren het trampolinespringen niet meer aan, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor zo’n andere hobby uit onze kindertijd. Hoelahoepen is weer helemaal in. Je kunt hiervoor het beste kiezen voor een fitness hoelahoep, omdat de kinder varianten uit de speelgoedwinkel vaak iets te klein en licht zijn voor volwassenen. Je traint door te hoepelen je buik-, rug-, been- en bilspieren. Deze activiteit kun je perfect binnen als buiten doen. Ideaal dus bij alle weersomstandigheden. Wist je dat op YouTube zelfs speciale tutorials zijn te vinden?

Gamen

Je hebt misschien nog wel een gameconsole of VR-bril in huis? Ga dan op zoek naar leuke sportspellen. Vroeger was ik zelf heel fanatiek aan het WII-fitten en nu kan ik volledig los gaan met mijn VR-bril. Sterker nog: ik vond een boksgame zo realistisch dat ik ‘m toch maar af heb gezet. Ik dacht dat ik echt in elkaar werd geslagen door een gigantische boksheld. Gelukkig zijn de speciale fitness apps, waarmee je kunt boksen of dansen wat rustiger. Al ga je van een potje Beat Saber ook flink zweten. Heb je thuis een Nintendo Switch, dan is Ring Fit Adventure aan te raden. Daarmee kun je fitness- en yoga-oefeningen doen.

Samen sporten

Wil je iets samen met je partner doen? Zoek dan op YouTube naar partner work-outs. Dan train je niet alleen je core en billen, maar ook je lachspieren. Je hebt bijvoorbeeld speciale yoga oefeningen die je met je tweeën kunt doen, maar ook krachttraining. Eenvoudig om thuis te doen en ook fijn om weer eens een momentje echt samen te hebben. En wat ook leuk is: een work-out samen met je kind(eren). Ook op dat vlak is er online volop inspiratie te vinden.

mei 31, 2021 /