Complete badkamer verbouwen? Zo pak je dat aan!

Wil jij je complete badkamer verbouwen? Is-ie echt niet meer van deze tijd. Of ben je gewoon toe aan een frisse ruimte in je nieuwe woning? Wij zijn inmiddels aan onze derde badkamer toe, waarbij we de boel twee keer volledig zelf hebben ingericht.

Verbouwing

Wil je je complete badkamer verbouwen of ga je maar een gedeelte onder handen nemen. Als je alles gaat veranderen – en dan heb ik het met name over positie van wasbakken, douche, bad of toilet – dan is het zaak om eerst te kijken naar de leidingen. Moeten er zaken verlegd worden of kun je verder bouwen op de installatie die er op dit moment al ligt? Twijfel je hieraan, dan is het goed om een specialist mee te laten kijken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan op het moment dat je al een heel ontwerp hebt getekend; of zelfs al spullen in huis hebt staan voor de verbouwing.

Wensenlijstje

Wij zijn iedere keer gestart met het opstellen van een wensenlijstje. Daarbij moesten we in ons eerste huis wel rekening houden met bijvoorbeeld het vaststaande feit dat het toilet op de badkamer moest komen. Verder wilden we zowel een bad als douche en voldoende kastruimte voor toiletartikelen en handdoeken. Toen we tien jaar later onze tweede badkamer gingen uitzoeken, wisten hadden we dat beeld nog scherper. Douche, bad én kastruimte stonden weer hoog op het wensenlijstje; aangevuld met dubbele wasbakken, een ruimer (werk)blad en ruimte voor de was. Dat het toilet niet meer in de badkamer zou komen, hadden we al direct bedacht toen we ons huis gingen tekenen. Dat is het voordeel van volledig zelf je woning bouwen (of ‘m heel grondig verbouwen).

Ontwerpen

In 3d badkamer ontwerpen, was voor ons de volgende stap. Ideaal! Zeker als je net als ons een lege ruimt hebt, die ruimer (en vierkanter) is dan de meeste badkamers. Het is heel lastig om je dat ingericht voor de geest te halen, omdat het een formaat is dat je niet zo vaak tegenkomt. Dan is het dus fijn dat je in 3d de badkamer kunt ontwerpen en precies ziet hoe het gaat worden. Wij hebben daardoor gekozen voor een opstelling, die ik vooraf echt nooit had bedacht. Dat is ook het voordeel van zelf bouwen; je creëert iets unieks én helemaal naar je eigen wens, dus met een groot gebruikersgemak.

Onze badkamer

Als je de badkamer binnenstapt, hebben we aan de linkerkant een ingebouwde kast voor alle toiletartikelen en handdoeken. Aan de  rechterzijde hebben we over de hele lengte het werkblad met daarop twee ronde waskommen met daarboven een spiegel. Onder het blad is ruimte voor wasmanden en speelgoed voor in het bad voor de kleine man. Het bad is in het midden van de muur geplaatst waar je tegenaan kijkt bij binnenkomst. Loop je langs het bad op naar links dan sta je in onze ruime, open douche. Zelfs als iemand per ongeluk de badkamer binnenloopt, terwijl je staat de douchen, ziet die je niet zomaar. Dan moet hij of zij echt doorlopen. Extra voordeel: we hebben geen glazen douchewanden, die flink wat schoonmaakwerk vergen (zeker met het harde water hier).

Volgende keer…

Zou ik iets anders doen als ik nogmaals mijn badkamer mocht ontwerpen? Eerlijk? Ik denk het eigenlijk niet. In de badkamer van ons huurhuis – waar we niets aan mochten veranderen – heb ik ervaren dat ik geen combinatie van douche- en bad wil én dat één medicijnkastje echt te klein is voor al je badspullen. Daarnaast hebben we daar ook gezien hoe belangrijk het is om te kijken naar de ramen. Er zat een glas-in-lood-raam in, waardoor we amper naar buiten konden kijken. Tja, tot je buiten staat en het licht in de badkamer brandt. Dan kun je van buitenaf heel goed het silhouet zien. Tja, en ik droom nog steeds van een bubbelbad… Dus wie weet als we ooit de badkamer nog eens gaan verbouwen, komt die wel.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 29, 2021 /