Rijlessen: theorie examen oefenen – had ik dat maar gedaan…

Ik denk dat we ze allemaal wel hebben: tips voor onze ‘jongere ik’ of – in het geval dat je kind(eren) hebt – voor je zoon of dochter. Eén die bij mij in dat rijtje staat is ‘oefenen voor je theorie examen’… In dat geval had ik namelijk sneller dat felbegeerde roze papiertje gehad. Ontdek hoe het ging én hoe ik dat nu aan zou pakken.

Gezakt voor theorie-examen

Als je Twijfelmoeder al wat langer volgt, dan weet je dat ik afkomstig ben uit een klein dorpje in Zeeuws-Vlaanderen. Natuurlijk hadden we geen middelbare school in dat dorp; dus stond er dagelijks een fietstocht van zo’n acht kilometer op het programma. Waarbij je eigenlijk al vanaf die eerste kilometers (in de brugklas) begon af te tellen naar het moment dat je zestien zou worden.

Zestien! De magische leeftijd waarop je eindelijk op een brommer of scooter mocht rijden. Alleen moest je daarvoor natuurlijk wel je theorie examen in the pocket hebben. Eitje dacht ik. Ik zat op de havo en hoefde eigenlijk amper te leren voor mijn overhoringen en proefwerken. Natuurlijk nam ik het theorieboek wel door, want ik wilde mijn verkeerskennis wel even opfrissen (de laatste keer dat ik er stil bij stond, was tenslotte het verkeersexamen in groep 8). Maar flink wat uurtjes blokken? Nee, ik dacht dat dat niet nodig was… Dat had ik dus verkeerd ingeschat. Gezakt! Tja, en als je dan flink wat kilometers hebt gemaakt naar het CBR, dan snap je dat ook mijn ouders niet erg blij waren met mijn houding… Snel dus weer de volgende afspraak voor een examen in plannen.

Bang?

Waar anderen dan uitkijken naar het moment dat ze auto mogen rijden, daar had mijn zelfvertrouwen toch wel een deukje opgelopen. Want ja, dan moest er weer een theorie-examen afgelegd worden. En met de scooter kwam ik ook overal… In mijn omgeving dachten ze zelfs dat ik bang was om auto te leren rijden. Tja, dat laat ik me ook niet zeggen. Tijd dus om een rijschool te benaderen én de verkeersregels weer op te frissen voor het volgende examen. En dat met een heel andere houding dan een paar jaar daarvoor… Dus dat betekende veel leren en gratis het theorie-examen oefenen.

Theorie examen auto

Wat ik geleerd heb, is dat je theorie leren het beste gaat als je de situaties echt voor je ziet. Je kunt al die regeltjes wel lezen, maar dan blijft het vooral een enorme hoeveelheid aan afspraken om veilig van A naar B te komen. Als je de situaties echt voor je ziet, dan ga je de logica er ook meer van in zien. En kun je voor jezelf misschien zelfs handige ezelsbruggetjes bedenken. Met name bij het leren van de verkeersborden is dat wel ideaal. In mijn tijd (het is alweer bijna twintig jaar geleden dat ik mijn rijbewijs haalde) leerde je dan vooral uit het boek. Hoe we proefexamens in die tijd deden, weet ik eigenlijk niet meer…

Als je dan kijkt naar nu, dan zie je dat de mogelijkheden om je theorie examen te oefenen en te leren echt veel uitgebreider zijn. Dat geldt niet alleen voor de auto, maar ook voor de theorie voor je motor en je scooter of bromfiets theorie examen. Nu heb je digitale leeromgevingen waar ontzettend veel video’s en afbeeldingen zijn samengebracht. Waarbij je ook nog eens een uitgebreide fout-analyse krijgt. De leerstof is altijd up-to-date volgens de laatste CBR-methode (mei 2021). Dat was in onze tijd wel anders. Dan nam je het theorielesboek over van een oudere kennis en was het vervolgens hopen dat er niet al te veel was veranderd. Nee, wat dat betreft vind ik het digitale leren zeker een vooruitgang.

Theorie-examen op je 16e

Daarnaast is er tegenwoordig natuurlijk ook wel het één en ander veranderd. Als je zestien bent, mag je namelijk al het theorie-examen voor de auto doen bij het CBR. Ben Je 16,5 dan mag je starten met rijlessen en kun je ook de tussentijdse toets doen. En op je zeventiende mag je zelfs al rij-examen doen. Haal je je rijbewijs op dat moment meteen, dan kun je dit aanvragen en mag je rijden met een coach naast je. Je dient hiervoor een begeleiderspas aan te vragen bij de RDW, zodat jouw coaches officieel zijn vastgelegd.

Vanaf je achttiende mag je dan zelfstandig rijden. Dat was de leeftijd waarop wij jaren geleden pas aan het hele riedeltje mochten beginnen. Op de site van het CBR lees ik dat deze methode succesvol is; steeds meer jongeren halen op hun zeventiende al hun rijbewijs. Het lijkt sneller en beter te gaan, waardoor er iedere maand ruim vierduizend zeventienjarigen hun rijexamen halen.

Theorie examen auto mag je al op je zestiende halen

juni 7, 2021 /