Indrukwekkende documentaire Goede Moeders met Sylvia von Kospoth

Je kunt vanavond – woensdag 7 juli – om 19.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 2 naar een indrukwekkende documentaire kijken. De Teledoc Goede Moeders van Jorien van Nes wordt dan uitgezonden.

Verhaal documentaire Goede Moeders

Verloskundige Sylvia von Kospoth ontdekt dat veel uithuisplaatsingen van kinderen voortvloeien uit slecht gefundeerde rapportages. Op dat moment komt ze klem te zitten tussen haar geweten en haar verantwoordelijkheid het te melden als er een nieuwe baby op komst is.

Heb je de documentaire Verstoten Vaders gezien? Die was ook zo indrukwekkend!

Verloskundige Sylvia von Kospoth

Verloskundige Sylvia von Kospoth merkt dat steeds meer vrouwen zich aanmelden die officieel worden aangemerkt als ‘kwetsbare zwangeren’. In haar praktijk zijn het vooral vrouwen die in aanraking zijn geweest met jeugdzorg. Maar ook zwangeren, waarbij zelfs oudere kinderen al uit huis zijn geplaatst op advies van de Raad voor de Kinderbescherming. Als gevolg daarvan koesteren ze een groot wantrouwen tegenover overheidsinstanties en zorgverleners.

Worstelen met het verleden

Nu de vrouwen opnieuw zwanger zijn ziet Sylvia von Kospoth hoe zij zich met veel moeite aan hun verleden hebben ontworsteld. Ze hebben bijvoorbeeld een nieuwe stabielere relatie opgebouwd en betere huisvesting gevonden. Ze hebben hun leven weer op de rails en zijn vol hoop hun eerder uit huis geplaatste kinderen weer thuis te kunnen verwelkomen.

Beroepsprotocol

Volgens het beroepsprotocol wordt verwacht dat Sylvia zo’n nieuwe zwangerschap meldt bij Veilig Thuis of gemeentelijke instellingen. Zo kan men een risico-inschatting maken voor het ongeboren kind. Maar hoe kan ze het vertrouwen winnen van deze kwetsbare zwangeren en zich tegelijkertijd houden aan de protocollen? Hoe kan ze in zo’n situatie het belang van moeder en kind voorop stellen als deze moeders niet alleen blijdschap, maar ook grote stress en angst ervaren of ze dit kind wel zullen mogen houden? 

Jorien van Nes

De Teledoc Goede moeders is gemaakt door Jorien van Nes (De wereld van de Chinezen, Het Duitsland van mijn moeder). Het is een productie van Submarine en KRO-NCRV, in samenwerking met CoBO en het Nederlands Filmfonds. Een Teledoc is een lange documentaire die een eigentijds Nederlands onderwerp vertelt op prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier. Deze documentaire is bestemd voor een groot publiek.

Foto: KRO-NCRV. Documentaire Goede Moeders gemist? Kijk dan terug via NPO Start.

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 7, 2021 /