Kleding shoppen voor baby, peuter of kleuter

Kleding shoppen voor een baby, peuter of kleuter; dat vraagt wat mij betreft voor iedere fase om een andere aanpak. Ik deel mijn ervaringen van de afgelopen jaren. Inmiddels gaat mijn vierjarige namelijk naar school, waar volop met zand en water wordt gespeeld…  

Kleding voor baby’s

Kleding shoppen voor baby’s is misschien wel het leukste wat er is. Je kunt ongestoord je gang gaan; pas als ze beginnen te kleuteren hoor je het als ze een outfit echt niet leuk vinden. Voor baby’s shop je dus de kleding die jij leuk vindt. Zo hebben ze bijvoorbeeld bijvoorbeeld erg leuke babymode bij C&A. Kleding in leuke kleuren en met mooie motiefjes. En wat dacht je van een rompertje met de tekst ‘My First Word Wil Be Mama’. Dat is toch geweldig!

Natuurlijk zijn er wel een paar zaken om op te letten. Allereerst: je moet de outfits warm kunnen wassen. Baby’s maken nu eenmaal niet de fijnste vlekken… En om vlekken – van doorlopende luiers – te voorkomen, wil je natuurlijk ook outfits waarin je je kindje snel kunt verschonen. Daarnaast heb ik eigenlijk altijd gekozen voor zachte stoffen. Een babyhuidje is nog zo gevoelig. En ze kunnen het zelf natuurlijk niet duidelijk aangeven dat ze jeuk hebben of dat het een beetje schuurt.

Kleding voor peuters

Voor mij staat de peuterfase toch wel gelijk aan de fase, waarin iedere broek langzaam gaten gaat vertonen. Als ze net peuteren valt het mee, maar op driejarige leeftijd leek er bij ons iedere dag wel weer een broek met een gat bij te komen. Ik gebruik nog steeds zijn commode, waardoor ik een volle lade met lange broeken heb, waarin ik op links die met gaten heb. En op rechts een enkeling zonder gat. Dat zijn de broeken die de kleine man draagt als we in het weekend familie bezoeken of bijvoorbeeld een feest hebben. Kortom: zo’n gelegenheid, waarbij jezelf ook net wat extra aandacht aan je outfit schenkt.

Waar ik bij de keuze van kleding voor mijn peuter rekening mee heb gehouden? Hij vond het heerlijk om ‘zachte broekkies’ te dragen. Dus ik had verschillende joggingbroeken, die hem netjes stonden. Denk dan aan effen zwart, maar ook aan een broek met Paw Patrol motief. Een leuk shirtje of trui erop en je hebt een leuke outfit. Dat hoeft niet al te duur te zijn, want zaken als C&A hebben echt heel betaalbare leuke outfits. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de kleding zeker op 40 graden gewassen mag worden en het liefst in de droger mag. Dan heb je het namelijk ook zo weer schoon in de kast liggen.

Kleding voor kleuters

Gaat jouw zoon of dochter naar de basisschool (en de buitenschoolse opvang?). Natuurlijk wil je dan dat hij of zij er mooi bijloopt. Maar vergeet niet dat deze outfits ook flink vies worden. En dat er volop – op de stenen, in het gras etc. – in gespeeld wordt. Kleuters gaan daarbij ook graag op onderzoek uit, dus ze duiken zo de modder in om dat weer te ervaren.  Daarnaast wordt er nog steeds veel op de knieën gespeeld (en gevallen), waardoor het een uitdaging blijft om broeken vrij van gaten te houden.

Dat ze op school zo vies zouden worden – zand- en moddervlekken zijn hier geen uitzondering – had ik helemaal niet verwacht. Misschien is dat een beetje naïef; een vierjarige krijgt natuurlijk ook op school alle ruimte om spelenderwijs veel te leren. Waar ik eerst vooral keek naar ‘het moet er leuk uitzien’, kies ik nu dus ook bewust voor outfits die ik op hoge temperaturen mag wassen, zodat al die vlekken er ook zo uit zijn. De kleding shop ik het liefst in de sale. Dat gaat online zo eenvoudig. Dan kan de kleine man toch leuke merkjes dragen, maar dan voor een prikkie. Het gaat bij kleuters namelijk niet om uit welke collectie het komt, maar vooral om de opdruk. Bij mijn vierjarige scoor ik altijd met dino’s en Paw Patrol.

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 20, 2021 /