Op hormoonsafari in augustus met Maandverbond en NPO 3

De helft van de mensen heeft een baarmoeder, toch weten we maar weinig over de bijbehorende hormooncyclus. Is dat niet raar? Maandverbond verkent live, via chat-app Telegram, de wondere wereld van de cyclus en schuwt daarbij geen taboe. Dzifa Kusenuh is de host en gaat samen met reporters Lize Korpershoek, Thorn Roos de Vries en Fatima Warsame op hormoonsafari. 

Maandverbond

Waarom praten we niet openlijker over menstrueren? Wat is de relatie tussen seks en hormonen? Wanneer kun je het beste shinen in je cyclus? En hoe voelt menstrueren als je wél een baarmoeder hebt maar geen vrouw bent? Dzifa Kusenuh, Lize Korpershoek, Thorn Roos de Vries en Fatima Warsame nemen in Maandverbond allerlei hormonale kwesties onder de loep, dit doen ze samen met ervaringsdeskundigen, gynaecologen en andere hormoonexperts.

Hormoonsafari

Zo spreekt Dzifa met influencer Linda de Munck over seks hebben als je menstrueert. Fatima spreekt met voedselwetenschapper Trudy Voortman over de effecten van voeding op je hormonen. Lize en schrijver Daan Borrel maken in de keuken verschillende soorten vaginale afscheiding na. Thorn en Tijn (@tijnblijftzacht) praten over menstrueren als je geen vrouw bent. 

Cyclusbuddies via Telegram

Maandverbond speelt zich 28 dagen, de duur van een gemiddelde cyclus, live af in 28 Telegram-kanalen. Privacy staat hoog in het vaandel: deelnemers worden opgeroepen om binnen de chat-app Telegram het eigen telefoonnummer af te schermen en een nickname te gebruiken.  Via de online calculator op npo3.nl/maandverbond kunnen deelnemers eenvoudig instappen in het kanaal dat matcht met hun eigen cyclus. Zo zit iedereen met gelijkgestemden in een kanaal. Hier kunnen ze met elkaar in gesprek gaan en ervaringen uitwisselen. Dagelijks ontvangen ze in besloten smartphone-omgeving korte video’s, audioberichten en infographics, passend bij het moment in de cyclus. Alle content is ook per dag op npo3.nl te bekijken.

Host Dzifa Kusenuh

Dzifa is actrice en presentatrice. Ze speelde onder andere in de Telefilm Gelukzoekers. Zeis ook een van de gezichten van Spuiten & Slikken. In het weekend is ze te horen als sidekick in de WieWaWeekend show op 3FM. Recent heeft ze een indrukwekkende documentaire gemaakt, waarin ze haar eigen grens op OnlyFans opzoekt.

Reporter Lize Korpershoek

Lize maakte in 2019 de veelbesproken VPRO-documentaire Mijn Seks is Stuk. Daarnaast schreef en illustreerde ze een kinderboek. Lize is vooral bekend via haar online aanwezigheid op Instagram, waarvoor zij en haar katten de afgelopen jaren twee Best Social Media Awards in ontvangst hebben genomen.

Reporter Thorn Roos de Vries

Thorn begon in 2017 met optreden als Drag King en werd lid van het huis van Vineyard als Thorn Vineyard. Genomineerd voor New Upcoming Talent op de Superball 2020. Die heeft met partner Mandy Woelkens de podcast Couplegoals en speelt in SpangaS: De Campus als eerste non-binaire acteur. 

Reporter Fatima Warsame

Fatima is freelancejournalist en presentator van de maandelijkse online talkshow Late Night Talks. Ze werkteop uiteenlopende redacties, zoals NOS Stories, FunX en RTL. Daarnaast heeft ze, samen met Barbara Vollebregt, de documentaire Breaking Borders gemaakt. 

Maandverbond is een project van VPRO Medialab en wordt mede mogelijk gemaakt door NPO Innovatie.

Foto: VPRO

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 22, 2021 /