2Doc Mothers – documentaire over ongetrouwd zwanger in Marokko zijn

Wist je dat in Marokko vrouwen een gevangenisstraf riskeren als ze ongetrouwd zwanger zijn? De 2Doc documentaire Mothers staat stil bij de vraag ‘ongetrouwd zwanger in Marokko, wat nu?’. Regisseur Myriam Bakir heeft hiervoor de 62-jarige feministe Mahjouba Edbouche gevolgd. Te zien op dinsdag 24 augustus om 22.30 uur bij de VPRO op NPO 2.

Mahjouba Edbouche

De 62-jarige feministe Mahjouba Edbouche neemt in Agadir jonge ongetrouwde (aanstaande) moeders onder haar hoede. Ze biedt hen onderdak en probeert de relatie van de meisjes met hun ouders te herstellen. Dat doet ze vanuit haar in 2001 opgerichte vrouwenopvanghuis Oum El Banine (moeder van kinderen). De meisjes die ongetrouwd zwanger zijn, zijn misschien wel de meest uitgesloten groep in de Marokkaanse samenleving.

Liever iets anders kijken; via mijn andere blog tip ik nieuwe tv-programma’s, series en films in Vlaanderen en Nederland.

Gevangenisstraf als je ongetrouwd zwanger bent in Marokko

In de moderniserende Marokkaanse maatschappij botst het traditionele vrouwbeeld met de realiteit: er zijn steeds meer ongehuwde jonge moeders. De maatschappij ziet hen als verschoppelingen en ze riskeren gevangenisstraf. Vrouwen zijn daarom bang door hun familie verstoten te worden wanneer ze ongehuwd zwanger zijn geworden.

Myriam Bakir

Regisseur Myriam Bakir toont in de documentaire Mothers het dagelijkse leven in het vrouwenopvanghuis Oum El Banine. Ze volgt de meisjes van hun aankomst bij het opvanghuis tot de geboorte van hun kind, en soms tot een verzoening met hun families.

Het lijkt me een heel interessante documentaire. Ook om het gevoel van maatschappelijke druk wat je hier misschien ervaart juist in een ander perspectief te zien. Kijk wat het met je doet. Probeer je in te beelden wat een – misschien wel ongewenste – zwangerschap met jou zou doen. Dit kan als je twijfelt altijd voor verhelderende inzichten zorgen. Natuurlijk kun je ook in onze Facebook-groep Twijfel over kinderwens hierover in gesprek gaan met de andere dames. Je kunt je vraag ook anoniem naar mij sturen, zodat ik deze kan delen. Ik begrijp dat deze documentaire misschien gevoeligheden bij je kan raken.

Foto: VPRO

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 19, 2021 /