Waarom je (g)een kinderwens hebt – Leen Dendievel onderzoekt het

Waarom je (g)een kinderwens hebt? Het is een vraag die voor velen lastig te beantwoorden is. Leen Dendievel gaat in haar programma ‘Kinderwens’ op zoek naar het antwoord. De driedelige serie start dinsdag 7 april om 21.25 uur op Eén.

Kinderwens

Leen Dendievel is actrice, schrijfster, vrouw van haar man en dochter van. Maar ze is geen moeder en wil dat ook (nog) niet zijn. Ze voelt de spreekwoordelijke biologische klok niet. Kinderwens vertrekt vanuit haar eigen vaststelling dat ze nog geen kinderen wil. Leen kaatst graag de vraag terug: “Waarom wel?” Waarom willen de meeste mensen kinderen? En waarom zij zelf niet? Leen Dendievel voelt wel een enorme sociale druk om aan kinderen te beginnen. 

Egoïstisch of spijt?

“Ben ik egoïstisch omdat ik geen kinderen wil? Zal ik er nog spijt van krijgen? Wat krijg je terug van een kind dat het zo hard de moeite waard maakt? Ligt het enkel aan mij of zijn er nog zielsverwanten zoals ik: mensen die heel graag kindjes zien, maar er zelf geen op de wereld willen zetten?”, aldus Leen Dendievel.

Tegenstrijdige gevoelens

Leen Dendievel gaat vervolgens op bezoek bij mensen met en zonder kinderwens. Ze praat vrijuit over alle tegenstrijdige gevoelens die erbij horen. Wat als je het niet voelt? En wat als je wel een kinderwens voelde, maar het ouderschap niet geworden is wat je dacht? Of wat als je net wel een sterke kinderwens hebt, maar die niet in vervulling kan laten gaan? Het programma vertrekt vanuit het standpunt van Leen Dendievel, maar gaat vervolgens breder. 

“Wat ik vooral geleerd heb, is dat iedereen gewoon zijn gevoel volgt en dat er bij een kinderwens geen ratio komt kijken”, vertelt Leen Dendievel.

Waarom je geen kinderwens hebt zoekt Leen Dendievel uit

Hoe ga je om met commentaar van anderen op je keuze?

In de eerste aflevering staat het thema ‘hoe ga je om met commentaar van anderen op je keuze’ centraal. Leen Dendievel gaat op bezoek bij mensen met en zonder kinderwens. Hoe gaan zij om met de commentaar van anderen op hun keuze? Zo gaat ze langs bij Kenneth en Daisy en hun zes kinderen. Esther en Vincent zijn dan weer bewust kinderloos. Jana en Annelies hebben één kind. Kelly en Nathan hebben er intussen elf en daar blijft het misschien niet bij.

  • Jana: “Als je dat rationeel bekijkt, dan maak je geen kinderen. Dat kost tijd, energie en geld en je slaapt niet meer.”
  • Kelly: “11 kinderen? Nu stoppen ? Ik zou toch graag met een even getal eindigen.”

Waarom zo veel moeite doen om een kind te hebben?

In de tweede aflevering ‘waarom doen koppels zo veel moeite om een kind te hebben?’. Waarom willen mensen per se kinderen? Beseffen ze hoe dat hun leven zal veranderen? Leen Dendievel gaat langs bij Esther en Vincent die hun kinderloze leven voor geen geld willen opgeven, maar ook bij Joke die geen partner heeft, maar hunkert naar een kind. Eva en Kristof hebben hun hele professionele leven omgegooid om er te zijn voor hun twee kinderen.

  • Jana & Annelies: “Onze spermadonor heeft met zo’n kleine daad ons wel een enorm cadeau gedaan. Elke donor mag zichzelf trakteren op een bak bier.”
  • Kelly & Nathan: “Wij hebben zes diepvriezers staan en twee frigo’s. We hebben een waskot met twee wasmachines van vijftien kilo en vier droogkasten.”

Niet iedereen heeft de vrije keuze

Hoe is het als je geen keuze hebt? Sanne werd zwanger als tiener en dat werd haar sterk afgeraden. Isabelle en Bart bleken na jaren proberen onvruchtbaar en willen niet adopteren. Nico en Rutger kozen wel voor adoptie.

  • Isabelle & Bart: “Een kind krijgen lijkt zo normaal, een vrouw lijkt daarvoor gemaakt. En wat als je dat niet kunt?”
  • Ann: “Ik wist dat mijn partner geen kinderen wou, maar ik had het mezelf nooit vergeven als ik op mijn vijfenveertigste niet alles geprobeerd had om toch voor een kind te gaan.”

Kinderwens is een programma van De Filistijnen voor Eén: vanaf dinsdag 7 april om 21.25 uur op Eén.

Over Leen Dendievel

Leen Dendievel studeerde in 2014 af als assistent in de psychologie. In 2016 werd ze als actrice bekend bij het grote publiek door haar rol als transgender Kaat Bomans in Thuis op Eén. Daarvoor had ze al vaste rollen in de tv-series 16+Spring en Emma. Op theatervlak was ze te zien in onder meer Slisse en CesarNachtmoederGroenten uit Balen en Agnes of God. Op het grote scherm was Leen te zien in Dirty mind en naast Peter Van den Begin en Barbara Sarafian in Everybody happy van Nic Balthazar.

Leen schreef de boeken Hard (over liefdesverdriet) en Asem (over angsten). Als rasechte West-Vlaamse woont ze al vijftien jaar in Antwerpen, waar ze in 2018 trouwde met Udo Mechels.

Ga voor meer informatie over Leen Dendievel naar mijn andere blog Vlaamskijken.

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 24, 2020 /