Opgroeien in een groot gezin – hoe is dat eigenlijk?

Opgroeien in een groot gezin – hoe is dat eigenlijk? Je ziet het vanavond – maandag 27 september – om 22.50 uur bij KRO-NCRV op NPO2 in een reportage van Kruispunt. Zij volgen de familie Noordover uit Wassenaar, waar maar liefst zeventien kinderen in het gezin werden geboren.

Opgroeien in een groot gezin

In KRO-NCRV Kruispunt een portret van dit bijzondere gezin. Hoe is het om met zoveel broers en zussen op te groeien? Hoe vind je je plek, als er elk jaar een kleintje bij komt? Welke invloed heeft dat op de rest van je leven? Een thema waar eerder op tv ook al verschillende afleveringen en programma’s over te zien waren, zoals 22 Kids and counting, Een huis vol en Durf te vragen.

Impact op kinderen

We gaan met een aantal broers en zussen terug naar het ouderlijk huis in Wassenaar, waar ze vanaf 1959 hebben gewoond. De kinderen kijken terug op hun jeugd, waarbij zus Netty vindt dat ze snel zelfstandig is geworden en broer Henk het sociale aspect benoemt: “Je moest er altijd voor elkaar zijn, elkaar helpen. Ik sta nog altijd snel voor iemand klaar.” Elly heeft het gevoel dat ze zichzelf in het grote gezin vaak heeft moeten wegcijferen. Ze heeft pas later geleerd voor zichzelf op te komen.

En toen waren er zeventien kinderen

Ria (78) is ernstig ziek en heeft met hulp van zus Elly (66) haar herinneringen op papier gezet. Het leidde tot een boek: ‘En toen waren er zeventien’ waarin een beeld wordt geschetst van een strenge opvoeding, saamhorigheid, opofferingsgezindheid en levensvreugde. Ria heeft het nog kunnen lezen voor ze afgelopen zomer overleed. Ze is de derde van het gezin die er niet meer is.

Van bruiloften tot begrafenissen

Elly: “We hebben haar met z’n allen vrijwel tot het laatste moment verzorgd. Dat is een voordeel van een groot gezin. Er was altijd wel iemand bij haar.” Netty: “De saamhorigheid is groot. Dat voelt goed. Wel realiseerde ik me laatst dat mij en mijn jongste zusjes nog een heftige taak te wachten staat. De ouderen vierden alle bruiloften, wij krijgen de begrafenissen.”

Foto: KRO-NCRV

Twijfel jij over je kinderwens?

september 27, 2021 /