Tumor Tapes Susan Oostdam en Lex Uiting over baarmoederhalskanker

Lex Uiting en Susan Oostdam maken de podcast De Tumor Tapes; een audiodocu over hoe Susan samen met Lex vecht tegen baarmoederhalskanker. Ik deel dit op mijn blog, omdat ik weet dat deze diagnose ook een grote impact kan hebben op je kinderwens. Of je twijfels daarover, omdat er soms heel snel beslissingen voor later genomen moeten worden.

Baarmoederhalskanker

Susan Oostdam komt er door het uitstrijkje bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker achter dat het helemaal mis is. Een tumor van 3 centimeter zit in haar buik. Haar vriend, presentator en zanger Lex Uiting, neemt vanaf het moment dat ze voor ’t eerst een ziekenhuis inlopen alle gesprekken op, houtje-touwtje met z’n iPhone. Om later thuis nog eens rustig terug te kunnen luisteren.

Lees ook het boek: Je bent jong en je krijgt wat – Leven en liefhebben in tijden van baarmoederhalskanker van Monique van Loon.

Tumor Tapes

Op het moment dat Susan Oostdam erachter komt dat bijna de helft van alle vrouwen nooit een uitstrijkje laat maken, ontstaat bij haar het idee om iets goeds te doen met de opnames die gemaakt zijn. Vanaf dat moment nemen ze ook privégesprekken op. Het moment dat ze hun ouders moeten inlichten met het slechte nieuws, Susan spreekt persoonlijke dagboekfragmenten in, tot het moment dat ze de OK oprijdt en de tumor aangepakt gaat worden. Dat resulteert nu in een intiem, persoonlijk, eerlijk en rauw document: De Tumor Tapes, die te luisteren is via je favoriete podcast app en de 3FM-app.

Susan Oostdam

Susan Oostdam vindt het belangrijk iets te kunnen bijdragen aan de lage opkomst van het bevolkingsonderzoek. “In deze podcast hoor je hoe het kán aflopen als je geen uitstrijkje laat maken, en dus te laat bent. Daarom vind ik het belangrijk om me voor één keer zo kwetsbaar bloot te geven. Met als hoogste doel: al gaat er maar één vrouw na het horen van dit verhaal wél naar de huisarts voor de check.” 

Eerder schreef ik over het aangrijpende verhaal van Tania Bongers.

Lex Uiting

Voor deze podcast schreef Lex ook de soundtrack, het liedje ‘Ik Belaof’. Lex Uiting: “Het was van alle kanten het mooiste en meest vreselijke idee dat ik ooit kreeg van Susan. Een podcast maken over onze moeilijke situatie. Het liedje maken en alle tapes terugluisteren was emotioneel zwaar, maar ook belangrijk voor onze verwerking. En het is het allemaal waard, als we hierdoor jonge vrouwen kunnen laten nadenken over het uitstrijkje.”

Foto: BNNVARA

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 9, 2021 /