Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus

Miriam van Kreij – die je kent van het boek Als je je kindje verliest in de zwangerschap – heeft nu het boek Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus geschreven. Het staat vol met ervaringsverhalen, tips en checklists. Het is in principe geschreven voor professionals, zodat ze vrouwen beter begrijpen die dit is overkomen. Maar ik kan me ook voorstellen dat je hem erbij pakt als je je onbegrepen voelt.

Abortus

Ik lees in het boek dat ‘wereldwijd 1 op de 3 zwangerschappen wordt afgebroken’. “In Nederland en België is dat 1 op de 7 a 8. Het aantal abortussen is hoger dan het aantal miskramen.” In Nederland zijn er elk jaar 30.000 abortussen, in België 18.000. Een abortus kan veel impact hebben op de vrouw, haar relatie, haar gezin en haar gezondheid. Ook jaren later nog. Door het grote taboe op abortus is er veel verborgen verdriet. Als professional is het belangrijk om aandacht te hebben voor abortus en de impact die een afbreking ook later nog kan hebben. 

Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus

Verschillende professionals laten alvast weten wat ze van dit boek vinden. Zo zegt het Fiom: “Laagdrempelig boek over verwerking van abortus vol met ervaringen van vrouwen en zorgverleners én concrete tips.” Marlies Koers (verloskundige en bestseller-auteur van Dagboek van een verloskundige) noemt het ‘een aanrader’. “Dit is een compleet handboek geworden met noodzakelijke kennis voor verloskundigen en andere zorgprofessionals.” En rouwdeskundige en auteur Manu Keirse geeft aan hoe belangrijk zo’n boek is. “Verzwijgen doet niet verdwijnen. Dit boek nodigt uit om een taboe te doorbreken. Het stimuleert bespreekbaarheid voor mensen die dit willen en begrip voor mensen die intimiteit verkiezen.”

Voor professionals

Miriam van Kreij (Miskraambegeleiding Nederland) begeleidt sinds 2011 vrouwen en koppels met een abortus en/of miskraam. Ze geeft al trainingen aan verloskundigen, gynaecologen en echoscopisten, maar nu is er dan ook een boek voor professionals. Met daarin bijvoorbeeld hoe je vrouwen en partners echt kunt helpen. Wat je kunt doen als een abortus langer geleden was. Maar ook hoe je als professional kan omgaan met dit gevoelige onderwerp. Het boek Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus biedt vele ervaringsverhalen, checklists en tips. 

Twijfel jij over je kinderwens?

november 25, 2021 /