Zoektocht naar nieuwe computer om thuis te werken

Mijn iMac begint rare geluiden te maken. Alsof het oude beestje – ik heb ‘m inmiddels een jaar of zeven – mijn tempo niet meer bij kan benen. Ik zou het omschrijven als een pufje dat hij heeft. Misschien kan hij nog maanden, zelfs jaren mee, maar voor hij echt het loodje legt, wil ik mezelf al verdiept hebben in alle mogelijkheden. Ik zoek dus een computer om thuis te werken…

Apple

Nu weten de vaste lezers dat ik een Apple-lover ben. Ik ben bijna vergroeid met mijn iPhone, surf ’s avonds op mijn iPad en zit dus dagelijks voor mijn iMac. Toch is het nog geen uitgemaakte zaak dat ik weer voor een Apple kies. Sterker nog: de vraag is of het wel echt nodig is. Ik heb hier nog een mooi computerscherm staan, dus ik zou ook al voldoende hebben aan een workstation.

Workstation

Workstations worden ook wel omschreven als de werkpaarden onder de computers.  Ze kunnen op maat gemaakt worden, zodat ze precies bij jouw werk passen. Ben je DTP’er en gebruik je Photoshop, dan heb je bijvoorbeeld een speciale uitvoering. Werk je juist in de muziek, dan is de stille SoundStudio-variant misschien iets voor jou. Maar ik spot ook uitvoeringen voor architecten en radiologen. Allemaal uitgerust met technische specificaties, die belangrijk zijn voor deze beroepsgroepen en de programma’s waarmee ze werken.

Industrial PC

Terwijl ik verder kijk – zo nieuwsgierig ben ik tenslotte wel – ontdek ik dat je ook zogenaamde Industrial PC’s hebt. Dit zijn speciale computersystemen voor automatiseringstechniek en gebruik in systeembewaking, bijvoorbeeld voor offshore, brandweer- en politievoertuigen, maar ook op schepen van allerlei aard.

Thuiswerken

Wat volgens mij vooral belangrijk is, is dat ik een computer uitzoek, die echt past bij de werkzaamheden die ik verricht. Tekstverwerken, stukje beeldbewerking en vooral veel – online – in WordPress werken. Niet te vergeten een ingebouwde camera – of een webcam – erbij, zodat ook de vele Teams-meetings en Zoom-calls eenvoudig verlopen. Als ik tijdens het thuiswerken, maar niet hoef te mopperen op mijn installatie. Dat hoor ik om me heen in calls nog wel eens; mensen die klagen over trage computers, die er geen zin in lijken te hebben. Dat wil ik te allen tijde voorkomen…

Advies

Wat dat betreft, denk ik dat het tijd is dat ik me laat adviseren door een specialist op dit gebied. Want al die technische omschrijvingen, zoals CPU, RAM, VGA, SSD – het zegt mij allemaal niks. En nee, dat hoeft die computerspecialist mij ook niet precies te vertellen. Als-ie maar aangeeft wat voor soort computer ik het beste kan gebruiken en er dan alvast een paar selecteert. Dan hoef ik alleen maar te kiezen en komt het vast wel goed.

november 25, 2021 /