Wel of geen kinderen | Alleenstaande moeder vs. bewust kinderloze vrouw

Praten met anderen over het al dan niet hebben van een kinderwens of kinderen heeft mij geholpen tijdens mijn twijfelperiode. Juist door ontzettend veel mensen te spreken, kon ik zelf een beeld vormen en zo mijn gevoel ontdekken. In dat kader deel ik op Twijfelmoeder en in de bijbehorende groep ook graag inspirerende voorbeelden, zoals dit gesprek uit de Tegenpolen-serie van 3FM HUMAN.

Zonder oordeel

De gesprekken waar ik het meeste aan heb gehad, zijn die waarin mijn gesprekspartners geen oordeel hadden, maar luisterden en hun ervaringen deelden. Ontzettend waardevol, want gesprekken over kinderen gaan vaak gepaard met een valse start. Eentje waarin je je als twijfelende vrouw of man misschien wel meteen een hoek ingeduwd wordt. Waarbij de gesprekspartner meteen zijn of haar (voor)oordelen klaar heeft. Dat is zo zonde.

Tegenpolen

Maar het kan ook anders. Daarom deel ik vandaag graag een gesprek uit de Tegenpolen-reeks van 3FM Human. Het idee van dit programma: ontdekken wat er gebeurt als je twee tegenpolen laat discussiëren over een gevoelig maatschappelijk thema. In de serie Tegenpolen van 3FM Human gaan jongeren, aan de hand van stellingen, in gesprek over verschillende onderwerpen, waaronder dus het al dan niet hebben van kinderen. Maar ook over puur natuur vs. botox, polyamorie vs. monogamie, vlees vs. vegan, moderne man vs. mannelijke man en carrieretijger vs. vrijbuiter. Zes gesprekken, die allemaal het terugkijken waard zijn. Ik zoom hier even in op de aflevering Kinderen vs. geen kinderen.

Kinderen vs. geen kinderen

Wordt het door de maatschappij geaccepteerd als je geen kinderen wilt? In deze aflevering gaan twee vrouwen met elkaar in gesprek over het wel of niet willen krijgen van kinderen. De een wil absoluut geen kinderen: “Het is een levenslange commitment en ik waardeer mijn vrijheid heel erg.” De ander wilde juist zo graag kinderen, maar had geen partner, dus besloot kinderen te krijgen met een zaaddonor.

Waardevol gesprek

De video deel ik hieronder, maar als je dit kijkt, valt meteen op met hoeveel respect de vrouwen naar elkaar luisteren. Maar ook hoe ze wel zaken herkennen, terwijl hun situatie zo anders is. De nieuwsgierigheid is ook zo mooi. Want juist als je open staat voor elkaars mening, naar elkaar luistert, dan is er ook ruimte om vragen te stellen, die je anders misschien voor jezelf zou houden. Juist, omdat ze te privé zijn.

Ik zou zeggen, kijk het maar eens en laat je inspireren door deze twee vrouwen. Want ongeacht naar welk gevoel jouw twijfel neigt (wel of juist niet), of dat je misschien de knop al hebt doorgehakt, dit is een zeer interessant gesprek.

Twijfel jij over je kinderwens?

december 1, 2021 /