Verhuizen mét kleine kinderen – mijn tips!

Verhuizen als je net een babytje hebt gekregen of misschien al meerdere (kleine) kinderen hebt? Zelfs als het naar een hele fijne woning is, kan ik me voorstellen dat je er tegenop ziet. Sterker nog: wij zijn twee keer van woning gewisseld toen onze kleine man net geboren was. Ons huis was sneller verkocht dan ons nieuwe gebouwd, dus we hebben even tijdelijk een woning gehuurd. Ideale oplossing, maar dat betekent wel twee keer verhuizen. Als ervaringsdeskundige deel ik mijn tips als je gaat verhuizen met kleine kinderen.

Goede planning

Hoe klein kinderen ook zijn; ze pikken feilloos prikkels op. Kortom: als jij gestresst bent, dan zie je dat terug in het gedrag van je kind. Het ene kind wordt hier driftig van, het andere juist huilerig en heel aanhankelijk. Kortom: gedrag dat je in deze periode echt kan missen als kiespijn. Zorg daarom voor een goede planning. Dat begint al bij het inpakken. Doe zoveel mogelijk tijdens slaapjes of momenten dat je kind op de opvang of op school is. Aarzel ook niet om hulp in te roepen. Misschien zijn er mensen uit je omgeving die willen oppassen of zijn er gegadigden, die willen helpen met pakken of sjouwen.

Is je kind al iets groter, dan kun je het natuurlijk ook aanpakken zoals op de foto. Zelf aan de slag en laat je kind zich creatief uitleven op een verhuisdoos. In die doos kan hij of zij vervolgens belangrijke spulletjes bewaren. Kortom: van verhuizen met kinderen kun je ook iets leuks maken.

Verhuisbedrijf inschakelen

Je kunt natuurlijk ook een verhuisbedrijf inschakelen. Daarbij heb je verschillende keuzes. Jij kunt er voor zorgen dat alles al ingepakt klaar staat, zodat zij het alleen nog naar jullie nieuwe stek moeten brengen. Maar zij kunnen ook helpen bij inpakken. Dan heb jij je handen vrij voor je kind(eren) en loopt de verhuizing voorspoedig. Op zo’n moment kun je denken: ik laat gewoon alles over aan het verhuisbedrijf, kosten maak je toch als je ze inhuurt.

Vraag snel offerte op

Wij hebben het destijds zelf niet gedaan, omdat het verhuisbedrijf geen ruimte had in de planning op het moment dat wij wilden verhuizen. Dat is meteen ook een leerles: vraag snel een offerte op als je weet dat je gaat verhuizen. Als je kinderen hebt, dan wil je zaken nog wel eens voor je uit schuiven, omdat ze veel van je aandacht vragen (zeker in deze tijd, waarbij scholen en buitenschoolse opvang gesloten zijn).  Benader dus snel de verschillende verhuisbedrijven in de regio en vraag een offerte op. Dan is de kans groter dat ze een plek in de agenda hebben, die perfect aansluit op jouw verhuizing.

Kosten vergelijken

Wat mij destijds opviel, is dat de prijs echt meeviel. Ja, natuurlijk is het een flink bedrag, maar maak een eerlijke vergelijking met als je zelf gaat verhuizen. Wij hadden zelf een grote kar tot onze beschikking en ook de afstand viel mee (15 minuten van woning naar woning). Heb je zelf geen kar of busje tot je beschikking en moet je die dus gaan huren, dan maak je ook die kosten. Als je dan best een stukje moet rijden, dan moet je ook rekening houden met de tijd. Waarschijnlijk red je het dan zelf niet in één dag, waardoor de kosten van de huur ook weer hoger worden. En wat denk je van iedereen die je komt helpen. Die moet je in de watten leggen tijdens de verhuisdag. Bijvoorbeeld met een lunch en wat lekkers. En naderhand hoort een bedankje er wat mij betreft ook bij. Dat kan een cadeautje zijn, maar natuurlijk ook een gezamenlijke barbecue in de nieuwe tuin.

Wennen

Als je veel vrienden hebt die je helpen of een verhuisbedrijf hebt ingeschakeld, dan kun je het nieuwe huis meteen zoveel mogelijk inrichten. Voorkom dat je wekenlang tussen de dozen zit. Voor je kind(eren) is dat ook geen fijne situatie. Ze moeten al wennen aan hun nieuwe woning – en dan met name aan hun nieuwe slaapkamer. Zorg dat zeker die kamer gewoon op orde is. Grotere kinderen kun je hierbij ook betrekken. Laat ze keuzes maken qua inrichting, zodat het écht hun plek is. Onze kleine man was nog te jong; die hebben we gewoon zoveel mogelijk vooraf meegenomen naar ons huis, zodat de plek al heel vertrouwd voelde. Een plek waar we nu met zijn allen genieten; en een nieuwe verhuizing dus helemaal niet aan de orde is.

december 31, 2021 /