Hebben wij een waterontharder nodig | Meer over voordelen en kosten

Hebben wij een waterontharder nodig? Het is een vraag, die momenteel door mijn hoofd spookt. Manlief noemt het de volgende investering voor ons nieuwbouwhuis. En ik? Ik vraag me af waarom we hier niet voor hebben gekozen toen we zelf aan het bouwen waren. Is zo’n waterontharder drie jaar later nog makkelijk te installeren? En wat zijn de voordelen eigenlijk? Tijd om er eens in te duiken.

Kosten waterontharder

Okay, wie mij beter kent, weet ook dat de vraag ‘wat moet zo’n waterontharder kosten’ ook in mijn hoofd speelt. Manlief heeft het over duizend tot tweeduizend euro. Misschien zelfs iets duurder, we willen tenslotte wel een kwaliteitsmerk. Die hebben overwegend een langere levensduur en bieden vaak ook een langere garantietermijn. Of we daarbij kiezen voor mechanisch of elektronische waterontharder? Daar ben ik nog niet uit; het heeft beide zo zijn voordelen.

Verschil tussen mechanisch en elektronisch

Bij een mechanische filterreiniging heb je bijvoorbeeld hogere kosten qua water en onthardingszout. Maar een elektrische is dan weer iets duurder qua aanschaf. En je hebt natuurlijk altijd stroom nodig. Tijd dus om te duiken in meer waterontharder info. Wat dat betreft gaan wij nooit over één nacht ijs voor we iets kopen; we willen alles weten over de werking, de kosten en alle voors en tegens.

Waarom kiezen voor een waterontharder?

Waarom wij in eerste instantie over een waterontharder nadenken? Dat heeft te maken met de waterhardheid in onze omgeving. Omdat het water extreem hard is, hebben we meer last van kalkaanslag. Dat ziet er natuurlijk niet schoon uit, maar het is ook nog eens ontzettend slecht voor je apparaten. En zelfs als je een glaasje water uit de kraan drinkt, merk je het verschil.

Kostenbesparing

Door te kiezen voor een waterontharder kunnen we dus ook kosten besparen. Wist je dat apparatuen die met water werken 30% langer mee gaan als je een waterontharder hebt? Daarnaast verbruik je 50% minder zeepproducten, zoals shampoo, zeep, en niet te vergeten was- en vaatpoeder én ontkalkingsproducten. Omdat er geen kalkaanslag meer op de elementen van je apparaten voorkomt gaat je energieverbruik op die machines met 20% naar beneden.

Schoon

Niet alleen je badkamer oogt mooier als je geen last hebt van kalkaanslag (of je hoeft er in ieder geval minder op te poetsen) ook je kleding blijft mooier na het wassen. Maar dat zie je bijvoorbeeld ook na het wassen van glazen; blijft daar nu een waas of vlekken op achter – dat is dan verleden tijd. Ook aan je huid schijn je het te merken, maar dat moet ik zelf nog ervaren. Ze zeggen zelfs dat huidproblemen minder worden, omdat je huid minder droog is… Kortom: alle reden om hier eens verder in te duiken.

december 31, 2021 /